Gemeente Boarnsterhim


Plaatsen bladkooien

Deze herfst start de gemeente Boarnsterhim met een proef om bladeren gescheiden in te zamelen door middel van het uitzetten van bladkooien. Binnenkort breekt de herfst weer aan met als gevolg dat in wijken en straten waar veel bomen staan veel bladafval vrijkomt. Dit bladafval werd door de medewerkers van de buitendienst bij elkaar geblazen
en opgezogen om daarna te worden afgevoerd naar de composteerinrichting.
In navolging van andere gemeenten zijn wij deze herfst ook van plan om, in de straten met veel grote bomen, op proef bladkooien te plaatsen. Hierin kan het bladafval van de bomen uit de straat worden gedeponeerd maar ook het bladafval uit uw tuin vandaan.

Wanneer en waar staan de bladkooien.
De planning is te starten met 10 bladkooien, deze zullen verdeeld worden in de gemeente. In week 41 worden de kooien geplaatst en in week 50 worden ze weer opgehaald.
In onderstaand overzicht staat vermeld waar de kooien worden geplaatst.
De gemeente komt eens per week de kooien legen en indien nodig vaker. Als de proef dit jaar een succes blijkt te zijn, zullen volgend jaar meer van deze blad kooien worden uitgezet.

Waarom inzameling van bladafval.
Van bladafval krijg je een betere compost en de kosten voor de verwerking van het blad zijn lager.
Op deze manier bespaart u ruimte in uw GFT container en/of een rit naar de milieustraat in Grou om daar het bladafval naar toe te brengen.

Wat mag er niet in?
Grof tuinafval, takken, onkruid, gras, GFT, papier, blik, stro, huisvuilzakken met blad,
en huisvuil.

Waar staan straks de 10 bladkooien:
Akkrum : Heechein (Tsjerkebleek), Grietmanswei, Galemaleane. Aldeboarn : Wjitteringswei, Skoallereed,Jancko Douwamastrjitte. Grou : De Boeier 2 x, Sinia.
Jirnsum : Dekamastrjitte