Vluchtelingenwerk Nederland

27-09-2007 / Persbericht

Kwaliteit asielprocedure opnieuw ter discussie

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer concludeert dat asielprocedures niet altijd eerlijk verlopen. Dit baseert de ombudsman op onderzoek dat hij gedaan heeft naar de individuele ambtsberichten. Door het rapport wordt opnieuw duidelijk dat de invloed die deskundigenberichten hebben op de beslissing of iemand bescherming nodig heeft in Nederland bijzonder groot is.
`Met de uitkomst van dit onderzoek staat de kwaliteit van de asielprocedure opnieuw ter discussie', reageert directeur Edwin Huizing van VluchtelingenWerk Nederland.

Eerder dit jaar had het Europese hof kritiek op de waarde die de Nederlandse staat hecht aan de algemene ambtsberichten. Uit het onderzoek van de ombudsman blijkt dat ook de individuele ambtsberichten een haast onaantastbare status hebben. `Ambtsberichten komen lang niet altijd zorgvuldig tot stand, maar vormen wel dé bron om asielverzoeken van mensen af te wijzen', vertelt VluchtelingenWerk-directeur Edwin Huizing. `De toetsing door de rechter is vervolgens zo marginaal, dat wij ons afvragen of asielzoekers nog voldoende rechtsbescherming krijgen in Nederland.'

Individuele ambtsberichten worden ingezet bij twijfel aan het vluchtverhaal van een asielzoeker. Buitenlandse Zaken houdt de bron waar het ambtsbericht vandaan komt geheim en ook de onderzoeksmethode brengt zij niet naar buiten. Hierdoor is het voor de asielzoeker lastig onduidelijkheden te verklaren. Al eerder drong VluchtelingenWerk er op aan het proces voor het tot stand komen van de berichten transparanter te maken.

Daarnaast pleit VluchtelingenWerk ervoor bij aanpassing van de Vreemdelingenwet 2000 de asielzoeker aan het begin van de procedure meer tijd te geven en beter in de gelegenheid te stellen zijn vluchtverhaal te onderbouwen.
Doe mee, vul de vragenlijst in.
Online doneren. Klik hier.

CBF Keur