Radboud Universiteit Nijmegen


Adviescommissie: laat kiezer stem uitprinten in stemhokje

Laat de kiezer in het stembureau zijn stem uitprinten, en laat die papieren stemmen vervolgens tellen door een elektronische stemmenteller. Dat is een van de belangrijkste adviezen die de Adviescommissie inrichting verkiezingsproces vandaag doet. Bart Jacobs, hoogleraar Computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit, is lid van deze Adviescommissie.

Over de beveiliging van stemcomputers was vorig jaar veel discussie. Een groep kiezers, onder de naam 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' trok de betrouwbaarheid van stemcomputers in twijfel. Mede naar aanleiding daarvan stelde toenmalig minister Nicolaï van Bestuurlijke vernieuwing de Adviescommissie inrichting verkiezingsproces in die voorstellen ter verbetering van het verkiezingsproces moest doen. De commissie presenteerde donderdagochtend haar rapport Stemmen met Vertrouwen.

Bart Jacobs onderzoekt al jaren de controleerbaarheid en betrouwbaarheid van stemcomputers en wees bij herhaling op ondeugdelijke beveiliging en de mogelijkheid om het tellen te manipuleren. Een van de vragen die de commissie moest beantwoorden, is de vraag welke risico's zijn verbonden aan het gebruik van de huidige stemmachines, aan het elektronisch stemmen en aan het stemmen met potlood. De adviescommissie staat onder voorzitterschap van minister van staat Korthals Altes.