Gemeente Breda

Begroting 2008: Kiezen voor Elkaar stevig verankerd

Gemeente heeft solide financiële basis en ruimte voor aanvullende prioriteiten

In de tweede begroting van dit college zijn de afspraken uit het Coalitieakkoord Kiezen voor Elkaar stevig verankerd. Programmas als Wijkontwikkeling, Teteringen, Breda-Oost, Via Breda, Dienstverlening en Maatschappelijke Ondersteuning hebben duidelijk inhoud en uitvoering gekregen. Projecten als De Nieuwe Mark en het Museum voor Grafische vormgeving zijn in de realisatiefase. Uit de Begroting 2008 blijkt dat de gemeente Breda een solide financiële basis en een gezonde financiële positie heeft. De prioriteiten en accenten uit de Kadernota 2008 zijn in de begroting vastgelegd. Daarnaast heeft het college enkele aanvullende prioriteiten opgenomen zoals geld voor een multifunctionele gymzaal bij de Brede School Geeren-Noord en de verbouwing van jongerencentrum Tracks in de Spoorzone. Daarnaast is het college van plan om de gemeentelijke medewerkers met een ID-baan in de formatie in te passen. Het college heeft de Begroting 2008 deze week vastgesteld. De gemeenteraad debatteert op 1 november over de begrotingsvoorstellen.

Actuele ontwikkelingen

Vorige week heeft het rijk de zogenoemde Septembercirculaire uitgebracht waarin de gevolgen van de Miljoenennota voor de gemeentefondsuitkering zijn verwerkt. Dat betekent dat Breda voor 2008 een extra vrije ruimte van 2,5 miljoen heeft. Het college heeft deze vrije ruimte niet in de Begroting 2008 verwerkt omdat de informatie daarover te laat was ontvangen. Het college wil ook samen met de gemeenteraad een zorgvuldige en integrale afweging kunnen maken over de besteding daarvan. Het college stelt daarom voor om deze vrije ruimte te betrekken bij de voorbereidingen voor de Kadernota 2009 en het pré-kadernotadebat 2009. Het college heeft besloten om een brief te sturen naar de Tweede Kamer over het akkoord dat minister Vogelaar heeft bereikt met de woningcorporaties over het geld voor de 40 aandachtswijken in het land. Breda vraagt garanties aan de Tweede Kamer dat er door de afdracht van de Bredase corporaties aan het rijk geen financiële knelpunten ontstaan voor wonen en wijkontwikkeling in Breda.

Prioriteiten

Het college heeft in de Begroting 2008 een beperkt aantal aanvullende prioriteiten benoemd ten opzichte van de Kadernota 2008. De prioriteiten kunnen grotendeels binnen al bestaande budgetten worden ingevuld. Zo gaat er uit het Wijkontwikkelingsfonds 300.000 naar een multifunctionele gymzaal bij de Brede School Geeren-Noord en zet het college 340.000 in uit de vrije investeringsruimte voor het opknappen en inrichten van jongerencentrum TRACKS in de Spoorzone. Het inpassen van de gemeentelijke ID-banen wordt betaald uit de middelen die de komende jaren vrij vallen uit de FPU-gelden (Flexibel Pensioen en Uittreden). Het college wil hiermee ook een voorbeeldfunctie vervullen als sociale werkgever. Door een actualisatie van het financieel perspectief is een vrije ruimte in 2008 ontstaan van 2,5 miljoen (dit is een ander bedrag dan de 2,5 miljoen uit de septembercirculaire). Het college stort daarvan 2 miljoen terug in de algemene reserve. Bij de Kadernota 2008 was dit bedrag namelijk aan de reserve onttrokken om een aantal knelpunten op te lossen.

Lastendruk

In het Coalitieakkoord zijn afspraken gemaakt over de stijging van de lokale lastendruk. Uitgangspunten daarbij zijn dat de stijging van de Onroerend Zaak Belasting jaarlijks wordt gekoppeld aan de inflatie. Daarnaast zullen de hertaxaties niet leiden tot een hogere belastingopbrengst en is kostendekkendheid het uitgangspunt bij de bepaling van de tarieven, van rechten en leges. Voor 2008 betekent dit bijvoorbeeld een stijging met 3,15 % van de OZB tarieven,de parkeertarieven en de afvalstoffenheffing. De rioolheffing gaat met 11,1 % omhoog. Dit heeft te maken met de vernieuwing van het rioolstelsel volgens het Rioleringsplan 2004-2008. Om de tariefstijging enigszins te beperken onttrekt het college 700.000 aan de rioolreserve. Moties en amendementen Tijdens de behandeling van de Kadernota 2008 heeft de gemeenteraad een aantal amendementen en moties aangenomen. Het college heeft deze verwerkt in de begrotingsvoorstellen voor 2008. Zo verhoogt het college het evenementenbudget structureel met 75.000. Op sportcomplex Heksenwiel wordt voor 200.000 kunstgras aangelegd op een bestaand voetbalveld. Voor een onderzoek naar de landschapsecologische zone Oosterhout-Breda wordt 25.000 uitgetrokken. Tot slot zet het college de eventuele afkoop van de gaswinstuitkering van Essent bij voorrang in voor het programma Wijkontwikkeling. Bij de kadernota heeft het college ook een tweetal toezeggingen gedaan aan de raad die nu in de begroting zijn verwerkt. Zo gaat er uit het budget Maatschappelijke Ontwikkeling 75.000 naar een actieplan voor professionele ondersteuning van amateurvoetbalverenigingen. Ook voert de gemeente overleg met het dierenasiel over nieuwbouw.

Kwaliteitsverbetering

De Begroting 2008 is, net als in 2007, de indeling in programmas, projecten en taakvelden gehanteerd. Het college heeft het politiek-bestuurlijke karakter van de begroting, in relatie tot de politieke kaders en doelen van de gemeenteraad, verstevigd. Doelstellingen en activiteiten zijn geanalyseerd en zo nodig opnieuw gedefinieerd. De clustering van activiteiten die beleidsmatig bij elkaar horen heeft geleid tot het terugbrengen van het aantal taakvelden van 20 naar 11. Daarnaast heeft het college een apart overzichtelijk document gemaakt voor de verantwoording van het Grotestedenbeleid.

Bestuurlijke behandeling

De Begroting 2008 wordt tussen 9 en 17 oktober behandeld in alle raadscommissies. De gemeenteraad debatteert op 1 november over de begroting.

Breda, 27 september 2007