Nieuwe projecten voor veilig ondernemen

Persbericht | 27-09-2007

Overheid en bedrijfsleven starten met negen nieuwe projecten om ondernemen veiliger te maken. Dit moet leiden tot 25 procent reductie van de criminaliteit in het bedrijfsleven in 2010. Dat staat in het Actieplan Veilig Ondernemen deel 3 van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, dat vandaag door minister Hirsch Ballin van Justitie naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De nieuwe projecten richten zich op actuele problemen. Het gaat om de veiligheid in de bouw; veiligheid in de ambulante handel; financieel-economische criminaliteit; veiligheid van kleinere bedrijven; acquisitiefraude; borging keurmerk veilig ondernemen; vernieling in de horeca; convenant aanpak winkelcriminaliteit 3; versterking lokale veiligheid door bovenlokale samenwerking.

Volgens de recent verschenen Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven 2006 daalde tussen 2004 en 2006 de criminaliteit, waarvan het bedrijfsleven slachtoffer wordt, met circa 10%. Toch blijft het niveau van slachtofferschap in sommige sectoren erg hoog.

Met het nieuwe Actieplan Veilig Ondernemen deel 3 gaat het Nationaal PlatformCriminaliteitsbeheersing daarom een stap verder. Eind 2010 moet een reductie van de criminaliteit met 25% zijn bereikt.

Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing

Het NPC is een in 1992 opgericht samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven gericht op het aanpakken van criminaliteit waar het bedrijfsleven slachtoffer van wordt. Lid van het NPC zijn: het ministerie van Justitie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Economische Zaken, VNO-NCW, MKB-Nederland, het Verbond van Verzekeraars, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Raad van Hoofdcommissarissen, het Openbaar Ministerie, het PlatformDetailhandel Nederland, de Nederlandse Vereniging van Banken en Koninklijk Horeca Nederland.

Meer informatie


* Aanbiedingsbrief Tweede kamer Actieplan Veilig ondernemen deel 3 27-09-2007 | pdf-document, 27 KB

Zie het origineel

* Actieplan Veilig Ondernemen deel 3
27-09-2007 | pdf-document, 27 KB

* Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing