Time : 13:00:00
Date : 27 September 2007
Sender Name: European Copper Institute

Resultaten van de designwedstrijd "Koper in huis"

De werken van de laureaten en finalisten worden tentoongesteld tijdens de Triënnale van Milaan Brussel, 27 september 2007 ­ De namen van de laureaten van de 1ste Europese designwedstrijd met als thema "Koper in huis" werden vanochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie op de Triënnale van Milaan. Het Italiaanse Centrum voor Koper en het European Copper Institute bekroonden op die manier de beste projecten voor interieurdesign met gebruik van koper en koperlegeringen. De eerste prijs ging naar de jonge Italiaanse architecte Francesca Cuicchio, voor haar ingenieuze "Zzz", een koperen siervoorwerp voor planten in pot dat de ontwikkeling van muggenlarven kan tegengaan. De projecten van de finalisten worden vanaf morgen tentoongesteld voor het publiek, en dat nog tot 30 september. De werken zullen ook te zien zijn tijdens de Biënnale "Wonen met koper", van 29 november tot 29 december in Milaan.

Als koper "decoratie" verzoent met "preventie"
De wedstrijd "Koper in huis" werd gelanceerd door het European Copper Institute en het Italiaanse Centrum voor Koper, en kan met inzendingen van ongeveer 70 kandidaten uit 7 verschillende landen ­ van Italië tot België en Nederland ­ een groot succes genoemd worden. De deelnemers, studenten of professionals, moesten interieurobjecten ontwerpen op basis van koper of legeringen (brons, messing, ...).

De jury bestond uit professionals uit de sector, zoals Cristina Morozzi, artistiek directrice van de Pitti Uomo in Firenze en kunstcritica. Ze bekroonde twee laureaten in de categorie "architecten en designers", met kende een bijzondere vermelding toe in de categorie "studenten". De gelauwerde projecten laten de unieke eigenschappen van koper maximaal tot hun recht komen: zowel de antibacteriële kwaliteiten als de decoratieve mogelijkheden, de brede waaier van tinten en de buitengewone smeedbaarheid. Ze benutten al die troeven optimaal, wat bijzonder vernieuwende toepassingen opleverde.

Winnares Francesca Cuicchio stelde een koperen siervoorwerp voor planten in pot voor dat de ontwikkeling van muggenlarven kan tegengaan. De verspreiding van de aedes albopictus-mug of "tijgermug" is inderdaad de belangrijkste overbrenger van het Chikungunya-virus en het denguevirus (knokkelkoorts). De jonge Italiaanse architecte ontwierp daarvoor 5 sieraccessoires.

Resoluut vernieuwende projecten
CATEGORIE ARCHITECTEN & DESIGNERS


1ste Prijs: Francesca Cuicchio ­ Internoseidesign studios, architecte.
"Zzz. Siervoorwerp dat de ontwikkeling van de muggenlarven van de tijgermug kan tegengaan."
Zzz siert bloempotten met een gestileerd en discreet bloemenmotief (rups, klaver, vlinder enz.), en geeft daarmee de meest elementaire terracotta een fonkelende koperglans. Zzz wil in de eerste plaats het antibacteriële potentieel van koper uitspelen, dat de ontwikkeling van muggenlarven en de vermenigvuldiging van kiemen en bacteriën aan de oppervlakte kan tegengaan. . Zzz prijkt tussen de pot en het schoteltje, en moet de verspreiding van de "tijgermug" tegengaan, wiens larven zich ontwikkelen in stilstaand water van kamerbloempotten. De schoteltjes zijn immers een geliefde legplaats, en de italiaanse gezondheidsautoriteiten waarschuwen er al jaren voor. Op die manier willen ze de verspreiding van virussen proberen tegen te gaan door de ontwikkeling van de muggenlarven te verhinderen. Het voorwerp biedt dus een dubbel voordeel: het heeft zowel een sierwaarde als een gezondheidswaarde, biedt een originele oplossing voor een volksgezondheidsprobleem en wil op die manier "verantwoordelijke" decoratie ingang doen vinden.


2de Prijs: Francesco Antonino, designer.
"RameCottoRosso. An application"
"RameCottoRosso" is een object met grote decoratieve waarde en tegelijk een originele kopertoepassing via de injectie van gesmolten dun plaatstaal in een glazen tegel. Het fabricatieprocedé maakt van elke creatie, zelfs de allerkleinste, een uniek exemplaar.

CATEGORIE STUDENTEN
Bijzondere Vermelding: Alberto Pancotti, student aan de Scuola Politecnica van Milaan.
"Anemone"
Deze hoogst originele lamp bestaat uit tal van in boeketvorm geplaatste koperbuizen. Zijn vorm en naam zijn geïnspireerd op de tentakels van de zeeanemoon.

(In bijlage de foto's van de winnende designstukken)

Tentoonstelling van de gelauwerde projecten: twee afspraken met koper op de Triënnale van Milaan.
De bekroonde projecten zullen ook te zien zijn tijdens de 4de editie van de tentoonstelling "Abitare con Il Rame" (Wonen met koper) op de Triënnale van Milaan, van 29 november tot 29 december 2007, naast creaties van de meest prestigieuze ateliers (Fontana Arte, Frabo, Guerro, Pesaro, Capellini, ...).
Tentoonstelling voor het grote publiek van de bekroonde projecten: Van 28 tot 30 september 2007, van 10.30 tot 20.30 u / Material ConneXion Space, Via Alemagna 6 ­ 20123 Milaan
Tentoonstelling "Wonen met koper IV" (met voorstelling van de bekroonde projecten van de wedstrijd):
Van 29 november tot 29 december 2007 / Material ConneXion Space, Via Alemagna 6 ­ 20123 Milaan

Over het European Copper Institute:
Het European Copper Institute (ECI) is een Europese vereniging van de belangrijkste koperproducenten op wereldvlak (vertegenwoordigd door de International Copper Association, Ltd) en de Europese koperindustrie. Zijn opdracht bestaat erin de voordelen van koper voor de moderne samenleving in Europa te promoten, via zijn zetel in Brussel en zijn Europees netwerk van 11 koperinformatiecentra.

Contact:

PRP/Public Relations Partners
Jacques Lechat, Senior Consultant
Tel. + 32 2 761 08 11 / jlechat@prp.be
Istituto Italiano del Rame

Vincenzo Loconsolo, Directeur
Tel. + 39 028 930 13 30 / vloconsolo@iir.it

European Copper Institute
Christian de Barrin, Directeur Communicatie
Tel. +32 2 777 70 82 / cdb@eurocopper.org

URL: http://www.eurocopper.org