Gemeente Hengelo

Leerlingen willen HengeLOL

Basisschoolleerlingen bespreken voorstellen in raadzaal

Op woensdag 26 september zijn zon twintig basisschoolleerlingen van 10 tot 12 jaar op bezoek geweest bij de gemeente. In de raadzaal van het stadhuis bespraken ze met wethouder Janneke Oude Alink wat er verbeterd kan worden voor hun leeftijdsgroep in Hengelo. In maart 2007 stuurde een leerkracht, die als leerkracht Humanistisch Vorming Onderwijs (HVO) werkzaam is op vijf basisscholen, een boekwerk naar de gemeente. Hierin geeft zij aan dat de jeugd een ontmoetingsplek in de buitenlucht mist. Leerlingen van de Anninksschool, de Europaschool en de Piramide hebben ook brieven geschreven en tekeningen gemaakt over wat ze missen in Hengelo. Deze zijn toegevoegd aan het boekwerk en in de zomer aangeboden aan het college en de gemeenteraad.
Tijdens het gesprek in de raadzaal opperden de kinderen een heleboel ideeën: meer voetbalveldjes, een grote skatebaan, een hangplek, danszaal, muziekstudio, een alcohol- en rookvrij café met zitzakken waar op een groot scherm leuke dvds worden vertoond en waar je wii-spelletjes kunt doen, een disco vanaf 10 jaar en een grote pannakooi met trampolines, een basketbalnet en tafeltennistafeltennis.

Binnenstadsdebat

Het boekwerk met de 200 ideeën maakt vanaf morgen onderdeel uit van de tentoonstelling van het Binnenstadsdebat in de voormalige bibliotheek aan het Burgemeester Jansenplein. Wethouder Oude Alink ontlokte de kinderen nog wat suggesties voor de binnenstad: een grote fontein op de Markt, fleurige afvalbakken (graffiti!), meer kleur en meer bomen en bloemen. Of een waterval vanaf de Brinktoren.

Schoon en veilig

Deze kinderen voelen zich niet altijd veilig op de speelplaatsen en schuilhutten. Ze zijn bang voor de oudere jeugd, worden soms uitgescholden of weggepest. Ook beklaagden ze zich over hondenpoep en vernielingen en bekladding.

Eén van de kinderen opperde het idee om een handtekeningenactie te houden voor meer speelplekken. De wethouder adviseerde hen om contact te leggen met raadsleden, omdat zij de baas zijn van de gemeente.

De kinderen bespreken hun voorstellen met wethouder Janneke Oude Alink in de raadzaal.