NIEUW RAPPORT NOEMT PANDEMIEGEVAAR 'OVER TIJD' EN BEDRIJFSLEVEN EN LANDEN SLECHT VOORBEREID OP DE GEVOLGEN

Tien effectieve procedures om 'pandemiemoeheid' te weerstaan

LAS VEGAS, Nevada (27 september 2007) - Een nieuw rapport van Marsh en The Albright Group, twee van de meest vooraanstaande risicodeskundigen ter wereld, waarschuwt vandaag dat de uitbraak van een langdurige pandemie met catastrofale gevolgen niet alleen te verwachten is, maar al lang had moeten plaatsvinden. In het onderzoek wordt verder gesteld dat de meeste regeringsleiders en bestuurders uit het bedrijfsleven de gevolgen van een pandemie niet kunnen overzien en dat er onvoldoende voorbereidingen getroffen zijn. Met de uitkomsten treden de risico experts in de voetsporen van de Amerikaanse regering die eerder deze maand rapporten met vergelijkbare conclusies publiceerde.

Het rapport van Marsh en The Albright Group richt zich voornamelijk op de sociale en economische gevolgen van een pandemie. Sociale gevolgen betreffen onder andere de gezondheid en het welzijn van burgers, families, werknemers, klanten en zakenrelaties. Economische gevolgen kunnen ontwrichte productie en toevoerketens zijn, maar ook de afnemende of fluctuerende vraag naar producten en diensten. De inhoud van het rapport wordt door deskundigen besproken op de 5e International Bird Flu Summit (Internationale Vogelgrieptop), die deze week wordt gehouden in het Thomas & Mack Center in Las Vegas.

Wetenschappers zijn het erover eens dat als gevolg van een vogelgrieppandemie 20 procent van de wereldbevolking ziek kan worden, waardoor 40 procent van de wereldwijde beroepsbevolking niet op het werk verschijnt en tientallen, zoniet honderden miljoenen mensen overlijden. In het rapport staat verder dat de ziekte zich waarschijnlijk zal verspreiden via moderne transport- en distributieketens. Vooral transportcentra worden als bijzonder kwetsbaar beschouwd. Naar verwachting raken deze centra ernstig ontwricht, wat voor het bedrijfsleven onomkeerbare gevolgen kan hebben.

"Er zijn maar weinig bedrijven die voldoende voorbereidingen hebben getroffen ter bescherming van hun personeel en de continuïteit van hun bedrijf in het geval van een pandemie," aldus John Merkovsky, directeur van de afdeling risicoadvies van Marsh.

"We kunnen ons niet veroorloven pandemie'moe' te worden of achterover te leunen," aldus Madeleine Albright, oud-minister van Buitenlandse Zaken van de VS en momenteel directielid van The Albright Group. "Er spelen zoveel andere dringende zaken dat voorbereiding op een pandemie in het bedrijfsleven momenteel misschien geen prioriteit krijgt; maar als men dit nalaat kan dat verwoestende gevolgen hebben."

Functionarissen van Marsh zeggen dat uit gesprekken met internationale bedrijven blijkt dat het merendeel niet verwacht dat een pandemie hun bedrijf kan treffen. Maar de denkfout ontstaat door hun beperkte blikveld, ze vergeten dat de hedendaagse economie wereldwijd samenhangt. In andere woorden: de uitbraak van een pandemie in Dubai kan zonder meer verregaande gevolgen hebben in Dublin en Dallas.

Alleen al in de afgelopen jaren leidde een uitbraak van SARS - die nooit tot een pandemie uitgroeide, maar zich snel verspreidde door één enkel geval op het platteland van China - tot een economische schade van miljarden dollars. Omdat er echter geen effectief mechanisme is voor risico-overdracht bij een pandemie, zijn planning en schadebeperking de enige opties.

"Top Tien" Tips

Het onderzoek van Marsh en The Albright Group bevat de volgende 10 effectieve procedures die bestuurders kunnen gebruiken om zich beter voor te bereiden op een pandemie:
* Beschouw een pandemie als een echte catastrofe en niet als een "beheersbare verstoring";
* Richt een planningscommissie op voor een pandemie en stel een budget beschikbaar;
* Zoek alternatieve leveranciers die over voldoende capaciteit beschikken en voldoen aan uw normen;
* Neem uw totale wereldwijde toevoerketen-inclusief cruciale leveranciers, klanten, en andere belangrijke partijen-op in de gevaren- en zwakteanalyse van uw bedrijf;
* Kies uw meest cruciale producten en diensten en tref voorbereidingen om die te beschermen, zelfs als dat ten koste gaat van andere belangrijke elementen van uw ondernemingsstructuur;
* Ontwikkel een plan met een totaalpakket aan maatregelen voor reactie, redding, herstel en hervatting van uw activiteiten;
* Zoek naar essentiële farmaceutische en niet-farmaceutische remedies en bemachtig ze nu;
* Analyseer grondig de personeelssituatie, evalueer het huidige beleid en procedures en pas ze, waar nodig, aan, om de nodige aanpassingen voor deze speciale omstandigheden proberen te realiseren;
* Bereid ook een communicatiestrategie voor als essentieel onderdeel van uw actieplan voor pandemieën; en
* Maak een schatting en planning voor veranderingen na afloop van de pandemie, inclusief verschuivingen aan de vraagzijde, de beschikbaarheid en de motivatie van personeel en infrastructuur, zowel plaatselijk als richting verkooppunten.

"Corporate Pandemic Preparedness: Current Challenges to and Best Practices for Building a More Resilient Enterprise" ("Pandemievoorbereiding door bedrijven: actuele uitdagingen en effectieve procedures voor de ontwikkeling van veerkrachtige ondernemingen") is gefinancierd met een onderwijssubsidie van Roche, dat beter wil inschatten welke potentiële behoeftes op de wereldmarkt ontstaan bij een pandemie.

Het complete rapport van Marsh en The Albright Group vindt u op www.marsh.com.

# # #

Media-informatie

Fariba Yassaee, The Albright Group, LLC:


+1-202-842-7222

fyassaee@thealbrightgroupllc.com

Mike Kachel, Marsh Inc.


+1-212-345-6877

mike.kachel@marsh.com