Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onderzoek: vieze WC blijft grootste ergernis
Ruim kwart werknemers durft op werk niet op toilet te zitten

Capelle aan den IJssel, 27 september 2007 -Meer dan een kwart van de werknemers (28%) durft bij hun werkgever niet op het toilet te gaan zitten. Reden: onvoldoende schoon. Dit blijkt uit een onlangs door Interview NSS gehouden onderzoek naar schoonmaakbeleving in opdracht van schoonmaakbedrijf Hago. Opvallend is dat werknemers (79%) van kleine bedrijven (1-19 werknemers) eerder op de wc plaats durven te nemen dan medewerkers (69%) van grote bedrijven (meer dan 100 werknemers). 83% van de mensen uit kleine organisaties vindt hun bedrijf schoon. Voor grotere ondernemingen is dat 'slechts' 67%.

Het onderzoek laat zien dat personen werkzaam binnen grote organisaties relatief vaker aangeven dat er meer geld en tijd beschikbaar zou moeten komen voor schoonmaak. Rob Westerlaken, algemeen directeur van Hago: "Er zijn nogal wat organisaties, die vaak uit prioriterings- of besparingsoverwegingen, minder geld besteden aan schoonmaak. Bij grotere bedrijven wordt er meestal ingekocht op basis van (beschikbaar) budget. De prijs is in de ogen van de inkoper dan soms belangrijker dan de kwaliteit van de schoonmaak. Overigens toont het onderzoek aan dat mensen (98%) zich prettiger voelen in een schone werkomgeving. Bovendien zegt 85% beter te kunnen werken in een schone omgeving. Lijkt me zinvol dat werkgevers, zowel van kleine als grote bedrijven, blijven kiezen voor optimalisering van de kwaliteit van de werkomgeving. Goede schoonmaak kan daar een bijdrage aan leveren."

Schone werkomgeving
In vergelijking met voorgaande schoonmaakbelevingsonderzoeken van Hago zijn er weinig verschuivingen. Over het algemeen ervaren de meeste werknemers hun werkplek net zo schoon als een jaar geleden. 97% vindt een schone werkomgeving belangrijk. 67% is van mening dat er voldoende aandacht is voor het belang van een schone werkomgeving. Westerlaken: "Hier valt dus nu wel wat winst te behalen. 26% vindt dat er onvoldoende aandacht is voor schoonmaak. Er liggen dus de nodige verbeterpunten op het gebied van de kwaliteit en frequentie van de schoonmaak."

Top 3 grootste ergernissen
Wat zijn voor medewerkers de grootste ergernissen als het gaat om vieze plekken binnen de werkomgeving? Dat levert de volgende top 3 op:
1. vies sanitair of toilet (79%)

2. een vieze werkkamer / werkruimte (39%)

3. een vies bureau (34%)

Over Hago
Hago Nederland B.V. is één van de top vijf spelers in de markt voor schoonmaakbedrijven. Hago levert vanuit vijf regionale bedrijven schoonmaakdiensten door heel Nederland. Hago heeft zich gespecialiseerd in het schoonhouden van ziekenhuizen, kantoren, scholen en treinen, maar ook industrieën en cleanrooms. In totaal telt Hago 7.000 medewerkers. De totale omzet in 2006 bedroeg 144 miljoen euro. Hago maakt deel uit van Vebego International, dat in tien landen actief is op het gebied van schoonmaak, facilitaire dienstverlening en personeelsdiensten.

/////


Noot voor de redactie /