Gemeente Den Haag

Wethouder van Alphen (Welzijn, Volksgezondheid & Emancipatie) constateert in de nota Gelijk Doen dat het emancipatieproces van de Haagse vrouw nog niet is voltooid. In zijn ogen is er de laatste jaren te weinig vooruitgang geboekt.

Met een Tienpuntenplan, dat is opgenomen in de nota, wil van Alphen de emancipatie een extra impuls geven. Zo komen er in de stad acht buurtkamers voor vrouwen, start de gemeente een proef met een aparte emancipatieadviseur en wordt met behulp van microkrediet de economische zelfstandigheid van vrouwen bevorderd.

Een basiswaarde van onze samenleving is dat iedereen zoveel mogelijk gelijke rechten en gelijke kansen moet hebben, stelt Van Alphen. Om dit doel te bereiken wil de gemeente de kansen van Haagse vrouwen vergroten door belemmeringen weg te nemen en initiatieven te stimuleren. In de nota Emancipatiebeleid 2007-2010 is dan ook volop aandacht voor de gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen in de samenleving. Vooral op het terrein van arbeidsparticipatie, maatschappelijk meedoen, promotie & organisatie en bewustwording & mentaliteitsverandering is volgens de nota extra inzet nodig.

Discussie
Naast concrete actiepunten moet de discussie over emancipatie verder worden aangejaagd.
Zo worden er debatten georganiseerd met de Haagse samenleving over rolpatronen, normen en waarden. Wethouder Bert Van Alphen wil, met deze discussie en de maatregelen uit de nota, de gesignaleerde stagnatie opheffen. Het emancipatieproces van de vrouw moet nieuwe impulsen krijgen. Daarom zet dit nieuwe beleid in op aandacht voor de positie van vrouwen op zoveel mogelijk beleidsterreinen. Wij gaan de komende periode voortvarend aan de slag.

In de eerder dit jaar gepubliceerde Emancipatiemonitor constateerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ook al dat vrouwen op verschillende fronten nog altijd niet gelijkwaardig behandeld worden. Zo verdienen vrouwen in dezelfde functie nog steeds minder dan hun mannelijke collegas.