Ingezonden persbericht


()
()
()

P E R S B E R I C H T

Zittenblijvers blijken lui en minder optimistisch

Amsterdam, 27 september 2007 - Zittenblijvers voelen zich vaker niet uitgeslapen dan niet-zittenblijvers, gaan minder graag naar school dan niet-zittenblijvers en zijn minder positief over hun school dan niet-zittenblijvers. Dit blijkt uit de TKMST Havo/vwo en vmbo Monitor 2007.

Scholieren werd gevraagd de kwaliteit van hun school op verschillende kenmerken te beoordelen. Zittenblijvers zijn hierover structureel minder positief dan niet-zittenblijvers. Het aantal Havisten dat is blijven zitten (22%) ligt hoger dan het aantal Vmbo'ers (16%) en aanzienlijk hoger dan het aantal Vwo'ers (10%). Vooral Havisten en Vwo'ers missen vaker lessen als ze wel eens zijn blijven zitten. Zittenblijvers besteden ook iets minder tijd aan hun huiswerk dan niet-zittenblijvers. Daarnaast heeft twee derde van hen de neiging verplichtingen uit te stellen, wat eveneens vaker voorkomt dan bij niet-zittenblijvers (67% versus 59%).

TKMST Monitor
De TKMST Monitor is het grootste landelijke onderzoek onder scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo. Sinds 1996 worden jaarlijks de keuzes en motieven in het studie- en loopbaanoriƫntatieproces onderzocht. In 2007 hebben ruim 24.000 scholieren deelgenomen aan de TKMST Monitor.

Malmberg
Educatieve Uitgeverij Malmberg ondersteunt jongeren en scholieren in de leeftijdskolom van 11 t/m 17 jaar bij het maken van de belangrijkste keuzes in studie en werk. Voor deze doelgroepen heeft Malmberg onder haar merken B-zik, TKMST, Schoolweb.nl en Studie Beurs een veelvoud van producten ontwikkeld waarmee de onderwijswereld, het bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheden hun doelgroepen optimaal bereiken.

#####