Gemeente Arnhem

Starterslening ook in Arnhem beschikbaar (26-09-2007) Starters op de koopmarkt in Arnhem krijgen een financieel steuntje in de rug. De gemeenteraad heeft maandag 24 september jl. besloten over te gaan tot het verstrekken van VROM Startersleningen. De regeling is een uitwerking van het Coalitieakkoord 2006 2010 Iedereen doet mee. De gemeenteraad heeft besloten de Arnhemse Startersregeling open te stellen voor verblijfsgerechtigde personen die woonachtig zijn in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en/of personen die een economisch binding hebben met de Stadsregio. Er wordt geen leeftijdsgrens aan de koopstarter gesteld.
De regeling gaat in op de dag na de bekendmaking van de Verordening VROM Starterslening Arnhem in de Arnhemse Koerier van 3 oktober a.s. In de verordening zijn ook de specifieke criteria terug te vinden waaraan een starter moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een starterslening.

Een starter op de koopmarkt is iemand die:

1. voor het eerst zelfstandig gaat wonen in een koopwoning of
2. voor het eerst een eigen woning of woondeel koopt en laat bouwen of


3. al zelfstandig in een huurwoning woont en doorstroomt naar een eerste koophuis of

4. zijn huurhuis koopt.

Veel huishoudens met lage en middeninkomens willen wel een woning kopen maar kunnen dat vaak niet betalen. De Starterslening maakt dat wel mogelijk; daarmee wordt ondermeer de doorstroming van huur- naar koopwoning bevorderd, het vergroot de keuzemogelijkheid van woonconsumenten en de afzetmogleijkheden van het woningaanbod in Arnhem. De Starterslening kan tevens een stimulans zijn om inwoners aan de stad te binden.

De tijdelijke regeling is ingesteld op initiatief van het ministerie van VROM, de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandese Gemeenten (SVn) en gemeenten om starters financieel te helpen bij de aankoop van hun ng. Toetsing vindt zorgvuldig plaats door SVn op basis van de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

VROM stelt éénmalig een bedrag van 40 miljoen beschikbaar, de provincie Gelderland 1.7 miljoen en de gemeente Arnhem 7.760.000. De SVn beheert het geld.
Met Arnhem erbij zijn er nu 200 gemeenten in Nederland die een Starterslening hebben. De gemeente Arnhem stelt zelf. Al met al wordt ingeschat dat met het beschikbaar gestelde budget circa 400 tot 600 starters gebruik kunnen maken van deze leningsfaciliteit. Bij alle budgetten geldt wel: wie het eerst komt , wie het eerst maalt en op is op .

Rekenvoorbeeld Starterslening
Een huishouden voldoet aan de criteria van de gemeentelijke Verordening Startersregeling. Het gezamenlijke inkomen is 35.000,--. Zij kopen een nieuwbouwwoning van 160.000,-- v.o.n. De bijkomende kosten zijn: 8 %. De totale koop/aanneemsom komt op 172.800,--. Bij een rente van 5% kan dit huishouden (volgens de NHG-normen 2006) maximaal 139.090,-- lenen bij de 1e geldgever. Het verschil tussen de maximale 1e hypotheek en de totale koop/aanneemsom van de woning bedraagt 33.710,--. Dit is het bedrag van de Starterslening.

De hoogte van de VROM-starterslening bedraagt maximaal 20% van de kosten voor het in eigendom verkrijgen van de woning. De totale verwervingskostengrens inclusief aankoopkosten, meerwerk of verbeteringskosten mogen niet hoger zijn dan maximaal 225.000.

Meer informatie is ook te vinden op www.svn.nl. De details van de regeling in Arnhem zijn hier te vinden. De regeling wordt door de Stadsbank uitgevoerd www.stadsbankarnhem.nl .