Gemeente Schiedam


September

De nieuwe markt loopt van kerk tot kerk

26 september 2007

Marktmeester Jan van Meel: De tijd was rijp voor verandering

Het was de laatste tijd niet zo gezellig meer om op vrijdag over de weekmarkt te slenteren. Kramen waren vaak moeilijk te vinden door verplaatsingen en bouwwerkzaamheden rond de marktplek belemmerden meer dan eens de voetgangerspaden. Ergernis die vanaf 21 september tot het verleden behoort. Sinds afgelopen vrijdag kent de markt namelijk een nieuwe definitieve indeling. De markt wordt daarmee niet alleen toegankelijker en veiliger, maar belooft ook een breder aanbod.

Ik ben al 25 jaar marktmeester in Schiedam, maar met dergelijke rigoureuze veranderingen heb ik nog niet eerder te maken gehad, steekt Jan van Meel van wal. De tijd was er echter rijp voor. Voorheen was de weekmarkt grotendeels gevestigd op het Broersveld. Maar deze locatie voldeed gewoon niet meer aan de huidige veiligheidseisen en was onvoldoende toegankelijk. Het was er al nauwelijks mogelijk om naast elkaar te lopen, laat staan dat een invalide er voldoende bewegingsruimte had.

Meer keus
Bij de nieuwe indeling loopt de markt van kerk tot kerk. Er staan kramen in de Lange Kerkstraat, het Land van Belofte en het Stadserf, licht Jan van Meel toe. Daarnaast legt het nieuwe marktbeleid de nadruk op kwaliteit in plaats van op kwantiteit. Het aantal branches is gemaximaliseerd en geregeld in het zogenoemde branchebesluit. Deze regelgeving moet ertoe gaan leiden dat er in de toekomst zoveel mogelijk verschillende branches op de Schiedamse markt vertegenwoordigd zijn en de consument dus meer keus krijgt. We krijgen een markt met meer kwaliteit!

Indeling
Om tot een indeling van de huidige standplaatsen te komen, moesten alle marktkooplieden op vrijdag 7 september hun voorkeur aangeven. Jan van Meel vertelt dat dat een unieke gebeurtenis was. Het is in de geschiedenis van Schiedamse weekmarkt nog niet eerder voorgekomen dat álle marktkooplieden tegelijkertijd een nieuwe standplaats hebben gekregen. Uiteraard was het niet eenvoudig om een indeling te maken die aan een ieders wensen voldoet. We hebben op basis van anciënniteit beslissingen genomen en zijn uiteindelijk tot een bevredigend resultaat gekomen. Binnen de nieuwe indeling bestaan er specifieke food- rijen en gemêleerde rijen, met zowel food als non-food producten. Het Land van Belofte wordt rondom de boom een eetpleintje, hier komen bijvoorbeeld kramen te staan waar vis en snacks worden gebakken.

Vertrouwen
Alle veranderingen hebben heel wat voeten in de aarde gehad, blikt Jan van Meel terug. Diverse marktkooplieden moesten in de afgelopen paar jaar noodgedwongen van standplaats wisselen en de opgebroken voetgangerspaden waren bepaald geen publiekstrekker. Het zijn geen gemakkelijke tijden geweest voor de marktkooplieden. Met de nieuwe indeling breken hopelijk zowel voor de standhouders als voor het winkelend publiek betere tijden aan. Alle betrokkenen zijn enthousiast en vol goede moed, dus ik heb er alle vertrouwen in dat deze nieuwe formule een succes gaat worden.

foto"Jan van der Ploeg

Standwerkerconcours terug van weggeweest
WethouderSiljee opent markt
Het was soms even zoeken naar de vaste kramen afgelopen vrijdag tijdens het proefdraaien met de nieuwe marktopstelling, maar de reacties waren bijna zonder uitzondering positief. Zowel kooplieden als klanten noemden de markt van kerk tot kerk overzichtelijker en weidser van opzet dan voorheen.

De officiële opening van de markt-nieuwe-stijl op vrijdag 28 september om 11.30 uur op het Stadserf door wethouder Menno Siljee, belooft een gezellige dag te worden met diverse feestelijke activiteiten, zoals het populaire standwerkerconcours. De wethouder zal onder meer de maar liefst 17 kooplieden huldigen die de Schiedamse weekmarkt inmiddels al en kwarteeuw trouw zijn. Ook is hij voorzitter van de jury die de moeilijke taak heeft uit alle welbespraakte standwerkers die te vinden zijn op het Broersveld - de beste te kiezen. Stipt om 16.00 uur is de prijsuitreiking van de Schiedamse wisselbokaal op de Grote Markt.

Lange Kerkstraat

R. den Os - Dameskleding
R. Cardinaal - Kleinvak
C. Verkaik - Zuivelproducten
R. Velhuizen - Lederwaren
Spengen - Dierenvoeders
J. Verzijl - Geluidsdragers
M. van Iersel - Trendmode Heren
D. Moquaddem - Dameskleding
J. Plak - Zuivel
K. Gundlach - Snoepwaren
K. Gundlach jr - Snoepwaren
H. Kruithof - Aardappelen/Peulvrucht
J. Breedveld - Textiel
J. Grob - Dameskleding
P. de Boef - AGF
W. van Dijk - Beenmode

Land van Belofte

D. Vriens - AGF
J. Visser - Bloemen
M. Vriens - AGF
R. Dronkers - AGF
P. Put - Bloemen
C. Leyten-Molhoek - Viswaren
J. Hessel - Hamburgers
Nguyen - Vietnamese snacks
J. de Graaf - Viswaren
B. Gundlach - Viswaren
J. Gantvoort - Viswaren

Stadserf rij 1

J. Schouten - Zuivelproducten
W. van der Wel - AGF
W. Dronkers - AGF
H. Gelderblom - BKB
Kienecker - Dierenvoeders
J. Chedi - Surinaamse kruiden/AGF

Stadserf rij 2

M. Qamar/Hafeez - Dameskleding
M. Akcay - Drogisterij artikelen
C. Grob - Dameskleding
K. Njo - Dameskleding
Naseer Ahmad - Nacht/onderkleding/lingerie
P. Lutz - Batterijen
J. Koops - Huishoudelijk textiel

Stadserf rij 3

N. Wijgaarden - Beenmode
T. Groenedaal - Schoenen
C. Shahi - Dameskleding
R. Singh - Dameskleding
B. Smol - Geluidsdragers
Saied - Drogisterij artikelen
R. Nielsen - Wenskaarten/Hobbyart.

Stadserf rij 4

P. Koelewijn - BKB
N. Cankat - AGF
P. Brouwer - AGF
J. Kruithoff - Aardappelen
J. Verkaik - Zuivelproducten
M. van der Wel - AGF
W. Vermeulen - Poelierswaren
W. van Kralingen - Noten/Zuidvruchten

Marktkoopman Dick Vriends kijkt uit naar vast stekkie Schiedammers zijn de trouwste klanten!

Dick Vriends is één van de zeventien marktkooplieden die al langer dan 25 jaar op de Schiedamse markt staat. Voor generaties Schiedammers is hij een bekend gezicht. De opa van Dick was tijdens de opening van de allereerste Schiedamse weekmarkt al standhouder. Diens zoon trad in zijn voetsporen en kleinzoon Dick nam het roer op zijn beurt over. Samen met zijn vrouw Leny en dochter Monique verkoopt hij al jaren met een gezellig babbeltje - verse groente en fruit.

Het werken op de markt is mij met de paplepel ingegoten, vertelt Dick Vriends. Als kleine jongen hielp ik al regelmatig mee achter de kraam en ik ben direct vanuit de schoolbanken als marktkoopman aan de slag gegaan. Dick vindt het niet gemakkelijk om het hoofd boven water te houden in het marktwezen. Je moet voor dag en dauw opstaan, flink aanpoten om je klanten snel te helpen en de weersomstandigheden zijn vaak verre van ideaal. Het gezegde: wie niet steelt of erft, moet werken tot hij sterft is me op het lijf geschreven, licht Dick lachend toe. Ik ben nu bijna zeventig en sta nog steeds drie dagen per week op de markt. En om heel eerlijk te zijn: ik zou het ook niet willen missen. Het is niets voor mij om achter de geraniums te zitten. Het houdt me jong om onder de mensen te zijn. Ik geniet van het contact dat ik heb met de klanten.

Klantvriendelijkheid
Om succesvol te zijn als marktkoopman is het van cruciaal belang om interesse te hebben in mensen, aldus Dick. Tegenwoordig is het helaas vaak droevig gesteld met de klantvriendelijkheid. Ik probeer mijn klanten altijd op zon manier te helpen als hoe ik zelf geholpen zou willen worden. Daarnaast is eerlijkheid heel belangrijk. Ik verkoop alleen kwaliteitsproducten en hiermee kweek je vertrouwen bij je klanten. Ervaring heeft mij geleerd, dat Schiedammers de trouwste klanten zijn die je kunt bedenken wanneer ze je eenmaal in hun hart gesloten hebben.

Vertrouwde gezelligheid
Na alle roerige tijden, waarin de familie Vriends regelmatig van marktplek moest veranderen, ziet Dick de toekomst zonnig tegemoet. Ik zal er niet om liegen: het zijn geen gemakkelijke tijden voor de marktlieden geweest, bekent Dick. In het verleden vond men de vrijdagmarkt nog feestelijk. Ik heb tweeëntwintig jaar deel uitgemaakt van de marktcommissie en er was altijd veel animo en steun om extra festiviteiten te organiseren ter verlevendiging van de markt. De laatste jaren lukte het echter niet meer om activiteiten op touw te zetten. Ook onder het publiek daalde het enthousiasme. Het was voor bezoekers tenslotte geen pretje om te moeten zoeken naar hun favoriete kramen en met hun boodschappen over vlonders te balanceren. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat die oude, vertrouwde gezelligheid met de nieuwe marktindeling weer helemaal terugkomt. Nu al gonst het van de positieve geluiden! De marktlieden kijken met smart uit naar een vast stekkie en de bezoekers kunnen niet wachten om zonder obstakels de markt af te struinen voor verse producten en koopjes, besluit Dick Vriends.