Gemeente Schiedam


September

De commissies hebben vergaderd

26 september 2007

17 september 2007: commissie Samenleving en Bestuur (SB) 18 september 2007: commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer (ROB)

Commissie Samenleving en Bestuur

Klachten in wijken over overbewoning

* Op diverse locaties in Schiedam is sprake van overbewoning.
* Overbewoning veroorzaakt veel klachten in de woonomgeving.
* De gemeente is op de hoogte van de problemen in diverse wijken. Naar aanleiding van klachten uit de buurt wordt in specifieke gevallen nagegaan of een pand voldoet aan alle veiligheidseisen of bouwkundige eisen. Als sprake is van overbewoning verricht een interventieteam onderzoek.

* Voorstellen zijn in voorbereiding om aanvullend beleid op te stellen waarop zal worden gehandhaafd. Gedacht wordt aan het beperken van het aantal volwassenen met familierelatie in woonhuizen.

* Beleidsvoorstellen zullen aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer

Groenoord
In de commissie ROB stonden de plannen voor Groenoord op de agenda. In drie plannen geeft het college van burgemeester en wethouders antwoord op drie vragen:

* wat is er vanaf de start in 1999 allemaal gebeurd (evaluatie);
* wat gaat er vanaf nu tot 2015 gebeuren (geactualiseerde wijkvisie);

* wat gaat dat in de komende jaren kosten (investeringsprogramma).

Een grote meerderheid van de fracties vindt dat de plannen er goed uitzien. Toch zijn er zorgen en kritische kanttekeningen.

GroenLinks en Fractie De Ron vrezen verdere verloedering van het Bachplein. Ook vinden verschillende fracties dat winkelcentrum De Ketel moet worden aangepakt. D66 pleit voor meer bedrijvigheid, zoals een kringloopcentrum of ICT-bedrijven.

Alle partijen zijn tevreden met het plan om de huur van woningen laag te houden, ook van nieuwe en opgeknapte woningen. D66 zou graag zien dat er meer verschillende woningen worden gebouwd. Er zouden daarom eerder 6 dan 4 flats moeten worden gesloopt. De VVD vroeg zich af of door minder te slopen ook minder eengezinswoningen kunnen worden gebouwd. Wethouder Haan meldde dat er zelfs meer eengezinswoningen gebouwd zullen worden dan volgens de oude plannen.

Fractie De Ron benadrukte de noodzaak van verkeersmaatregelen. Op wegen als de Churchillweg en de Laan van BolEs wordt vaak veel te hard gereden.

Binnenstadswandeling
Op 17 maart 2007 maakte de gemeenteraad samen met de Bewonersvereniging Schiedam Centrum een wandeling door de binnenstad. De bewonersvereniging maakte daar een kritische rapportage over. Het college reageerde op de onderwerpen die in de rapportage worden genoemd. De bewonersvereniging vindt de reactie van het college erg mager. D66 begrijpt wel dat de bewonersvereniging wil weten wat er nu precies gaat gebeuren. Van de PvdA en de VVD mocht het college ook wel wat duidelijker zijn. Als er oplossingen zijn, dan moet het college volgens het CDA geen tijd verliezen.

Wethouder Siljee gaf onder andere als antwoord dat de reactie beperkt van omvang is gehouden omdat de bewonersvereniging Schiedam Centrum alle ontwikkelingen op de voet volgt en over het algemeen al goed geïnformeerd is.

Wijziging Parkeerverordening
De bezitters van brommobielen moeten parkeergeld gaan betalen. Nu ze een kenteken moeten hebben, gelden voor deze voertuigen dezelfde parkeerregels als voor andere motorvoertuigen. D66, PvdA en GroenLinks vinden het maar onnodig en willen er in de raad nog eens over debatteren.