Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (27/09)

OOSTERHOUT NB, 27 september 2007

Dief opgepakt via camerabeelden

WAALWIJK: Zondag 19 augustus werden rond 18.20 uur twee bloempotten ontvreemd bij de hoofdingang van een bedrijfspand aan de Sluisweg. De gedupeerde eigenaar stelde vast dat de diefstal gefilmd was door zijn bewakingscameras. Op de beelden was te zien hoe de dader met zijn auto aan kwam rijden en vervolgens de bloempotten leeg kieperde. Hij ging er daarna vandoor met de twee bloempotten. Op basis van de beelden arresteerde de politie woensdagmiddag 26 september een 21-jarige man uit Sprang-Capelle. Dat gebeurde op het Kraanven in Loon op Zand. Op het moment van de arrestatie reed de verdachte in een gestolen personenauto. Mede om die reden verzette de verdachte zich met geweld tegen zijn aanhouding. De auto waarin hij reed was in Waalwijk gestolen op 4 september 2007.
De verdachte is in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld.

Politie vindt hennepkwekerij in Rijen

RIJEN: Op basis van tips vond de politie in een woning aan de Kuyperstraat een hennepkwekerij aan. De plantage bestond uit 216 planten. De politie arresteerde tijdens de inval de aanwezige bewoners, een 26-jarige vrouw en een 27-jarige man. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. Daarbij kreeg de politie ondersteuning van een gespecialiseerd ruimingbedrijf. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonster en daarna vernietigd. Medewerkers van het elektriciteitsbedrijf Essent stelden vast dat er illegaal stroom werd afgetapt. De twee verdachten zijn verhoord en kregen direct een dagvaarding uitgereikt voor de rechtszaak op 19 december a.s.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad. De politie werkt in die strijd nauw samen met partners als openbaar ministerie, woningbouw coöperaties, gemeenten, belastingdienst en fraude-inspecteurs. Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Negen arrestaties bij voetbalwedstrijd Kozakken Boys Ajax

WERKENDAM: Woensdagavond 26 september speelde amateurvoetbalclub Kozakken Boys tegen Ajax. Het duel vond plaats in sportcomplex De Zwaaier gelegen aan de Lange Wiep in Werkendam
De politie had zich uiteraard voorbereid op de wedstrijd. In de uren voorafgaand aan het duel werd het inkomende verkeer gecontroleerd met behulp van de zogenaamde Catch-Scan. Een tiental voetbalsupporters met een stadionverbod kon op die manier verhinderd worden om de wedstrijd bij te wonen. Zij werden direct rechtsomkeer gestuurd. Eén van hen voldeed niet aan dit bevel en liet het op zijn arrestatie aankomen. Deze 32-jarige inwoner van Leerdam werd aangehouden en ingesloten tot de wedstrijd was afgelopen. Hij kreeg proces-verbaal wegens het niet voldoen aan een bevel of vordering.

Tijdens de toegangscontrole tot het sportcomplex werd een 27-jarige man uit Werkendam opgepakt. Bij fouillering bleek dat hij in het bezit was van een kleine hoeveelheid harddrugs. De verdovende middelen zijn in beslag genomen en de man kreeg proces-verbaal vanwege overtreding van de Opiumwet.

Vlak voor het einde van de wedstrijd werd het wat rumoerig op de tribunes. Politie en beveiligers grepen in bij vechtpartijtjes die ontstonden. Daarbij zijn zeven personen aangehouden omdat zij de orde verstoorde of geweld pleegden tegen de beveiligingsmedewerkers en politieagenten.

Het gaat om:


- een 21-jarige man uit Almkerk (openbare dronkenschap / belemmeren politie, boete 210,-)

- een 33-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam (openbare dronkenschap)

- een 22-jarige man uit Dordrecht (openlijke geweldpleging)
- een 47-jarige man uit Papendrecht (openlijke geweldpleging)
- een 22-jarige man uit Papendrecht (openlijke geweldpleging)
- een 16-jarige jongen uit Papendrecht (openlijke geweldpleging)

- een 24-jarige man uit Asperen (openlijke geweldpleging)

De vijf verdachten die zich aan openlijke geweldpleging schuldig maakten zijn in verzekering gesteld en zitten nog vast. Opvallend daarbij is dat een vader en twee zoons als verdachten betrokken zijn. Twee van de ingehuurde beveiligingsmedewerkers doen donderdagmiddag 27 september aangifte van mishandeling.

De Catch-Scan flits het kenteken van een passerende auto. Op dat moment wordt niet alleen de snelheid gemeten, ook vindt er meteen een check plaats met allerlei andere computerbestanden. Dat gebeurt om te onderzoeken of er iets aan de hand is met de auto of de kentekenhouder. Zo staat binnen enkele seconden vast of de auto gestolen is, het voertuig APK gekeurd en verzekerd is en of de wegenbelasting is betaald. Verder geeft het systeem ook aan of er iets met de eigenaar van de auto aan de hand (opsporingsregister Justitie, openstaande belastingschuld, supportersgeweld etc.).

Automobiliste onder invloed achter het stuur

OOSTERHOUT: Woensdagavond 26 september controleerde de politie op de Kreeksluisweg in Oosterhout de bestuurster van een personenauto. Dat gebeurde rond 20.30 uur. De 39-jarige vrouw had alcohol gedronken. Om die reden werd ze gearresteerd. De vrouw moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De
ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 480 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de vrouw op. Daarnaast kreeg zij een rijverbod van vier uur opgelegd. De verdachte is om 21.25 uur weer in vrijheid gesteld.

Inbrekers zijn uit op tabak

WERKENDAM: Tabaksartikelen werden buitgemaakt bij een inbraak in een winkel aan de Hoogstraat in Werkendam. Het misdrijf vond plaats op donderdag 27 september rond 03.00 uur . De daders vernielden de ruit van de toegangsdeur om binnen te komen. De politie was in tien minuten na de inbraakmelding ter plaatse. De daders waren er toen al vandoor. De eigenaar mist een hoeveelheid pakjes sigaretten. De politie nam een aangifte op en liet de technische recherche sporen veilig stellen.

Kort ervoor was ook al geprobeerd om eenzelfde inbraak te plegen bij een winkel aan de Kruisstraat in Werkendam. Daar probeerden twee nog onbekende daders ook de toegangsdeur te vernielen. Vanwege inbraakwerende maatregelen die de eigenaar had aangebracht, lukte dat niet. Wel ontstond er de nodige schade. Meerdere omwonenden waren door het tumult wakker geworden.

Burenruzie leidt tot geweld

WAALWIJK: Een burenruzie aan het Hertog Janpark leidde donderdagochtend 27 september tot geweld. Een 68-jarige man deed aangifte van mishandeling. Hij werd in de loop van de morgen geslagen met een stok, waarbij hij letsel op liep. Er ontstonden verwondingen aan zijn linkerhand en op zijn hoofd. Hij moest zich medisch laten en vier hechtingen laten plaatsen.

De politie arresteerde 69-jarige man op verdenking van deze mishandeling. Het gaat om een buurman van het slachtoffer. De man is ingesloten en wordt verhoord. Over de aanleiding van de ruzie bestaat tot op dit moment nog geen duidelijkheid.

Auteur: Jeroen Steenmeijer