Politie Midden- en West Brabant

Negen arrestaties bij voetbalwedstrijd Kozakken Boys Ajax

WERKENDAM, 27 september 2007

Negen arrestaties bij voetbalwedstrijd Kozakken Boys Ajax

WERKENDAM: Woensdagavond 26 september speelde amateurvoetbalclub Kozakken Boys tegen Ajax. Het duel vond plaats in sportcomplex De Zwaaier gelegen aan de Lange Wiep in Werkendam.

De politie had zich uiteraard voorbereid op de wedstrijd. In de uren voorafgaand aan het duel werd het inkomende verkeer gecontroleerd met behulp van de zogenaamde Catch-Scan. Een tiental voetbalsupporters met een stadionverbod kon op die manier verhinderd worden om de wedstrijd bij te wonen. Zij werden direct rechtsomkeer gestuurd. Eén van hen voldeed niet aan dit bevel en liet het op zijn arrestatie aankomen. Deze 32-jarige inwoner van Leerdam werd aangehouden en ingesloten tot de wedstrijd was afgelopen. Hij kreeg proces-verbaal wegens het niet voldoen aan een bevel of vordering.

Tijdens de toegangscontrole tot het sportcomplex werd een 27-jarige man uit Werkendam opgepakt. Bij fouillering bleek dat hij in het bezit was van een kleine hoeveelheid harddrugs. De verdovende middelen zijn in beslag genomen en de man kreeg proces-verbaal vanwege overtreding van de Opiumwet.

Vlak voor het einde van de wedstrijd werd het wat rumoerig op de tribunes. Politie en beveiligers grepen in bij vechtpartijtjes die ontstonden. Daarbij zijn zeven personen aangehouden omdat zij de orde verstoorde of geweld pleegden tegen de beveiligingsmedewerkers en politieagenten.

Het gaat om:

- een 21-jarige man uit Almkerk (openbare dronkenschap / belemmeren politie, boete 210,-)

- een 33-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam (openbare dronkenschap)

- een 22-jarige man uit Dordrecht (openlijke geweldpleging)
- een 47-jarige man uit Papendrecht (openlijke geweldpleging)
- een 22-jarige man uit Papendrecht (openlijke geweldpleging)
- een 16-jarige jongen uit Papendrecht (openlijke geweldpleging)

- een 24-jarige man uit Asperen (openlijke geweldpleging)

De vijf verdachten die zich aan openlijke geweldpleging schuldig maakten zijn in verzekering gesteld en zitten nog vast. Opvallend daarbij is dat een vader en twee zoons als verdachten betrokken zijn. Twee van de ingehuurde beveiligingsmedewerkers doen donderdagmiddag 27 september aangifte van mishandeling.

De Catch-Scan flits het kenteken van een passerende auto. Op dat moment wordt niet alleen de snelheid gemeten, ook vindt er meteen een check plaats met allerlei andere computerbestanden. Dat gebeurt om te onderzoeken of er iets aan de hand is met de auto of de kentekenhouder. Zo staat binnen enkele seconden vast of de auto gestolen is, het voertuig APK gekeurd en verzekerd is en of de wegenbelasting is betaald. Verder geeft het systeem ook aan of er iets met de eigenaar van de auto aan de hand (opsporingsregister Justitie, openstaande belastingschuld, supportersgeweld etc.).

Auteur: Jeroen Steenmeijer