Extreme zorgzwaarte gehandicapten AWBZ

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ/SFI-2802317

26 september 2007

Op 12 september 2007 heb ik van de Twentse zorgcentra een brief ontvangen. In deze brief geeft de instelling inzicht in de slechte financiële situatie. Een van de oorzaken die de instelling noemt betreft de beperkte beschikbaarheid van middelen voor extreme zorgzwaarte van gehandicapte AWBZ-cliënten.
Over dit onderwerp heb ik ook een brief ontvangen van de VGN en heeft de NZa medio dit jaar een advies uitgebracht.

Op 27 september zal ik met de Kamer over het onderwerp "gehandicapten met een extreme zorgbehoefte" van gedachten wisselen. Ter voorbereiding van dit debat hecht ik er aan nader in te gaan op de problematiek van de Twentse zorgcentra en de regeling "Extreme zorgbehoefte gehandicapten AWBZ".

Bij de Twentse zorgcentra is sprake van een zorgelijke situatie. In 2006 heeft deze instelling een verlies geleden van EUR 2 mln. Daardoor er is inmiddels een negatieve reserve aanvaardbare kosten van EUR 2 mln.
Vanaf 2005 probeert de instelling orde op zaken te stellen. Tot op heden heeft dit nog niet het gewenste resultaat. De Nza is in overleg met de Twentse zorgcentra om te bezien of deze situatie kan worden doorbroken. De NZa kan hierbij gebruik maken van de beleidsregel "instellingen in financiële problemen".

Mijn indruk is dan ook dat het bij de Twentse zorgcentra niet gaat om problemen met de AWBZ-financiering maar veeleer om een wankel financieel beheer in de afgelopen jaren, waar afzonderlijk een oplossing voor moet worden gevonden, zodat de cliënten in deze instelling niet worden gedupeerd.

Tegen deze achtergrond is er dan ook slechts een beperkte relatie met het budget voor extreme zorgbehoefte gehandicapten. In de brief van 12 september 2007 geven de Twentse zorgcentra aan dat bij 24 van de 900 cliënten sprake is van een extreme zorgbehoefte, die in aanmerking komt voor een toeslag conform de regeling.
De aanvraag van de Twentse zorgcentra bedroeg in totaal EUR 1,4 mln. Na beoordeling door de NZa is op deze aanvraag een beperkte korting toegepast omdat het totaal aan aanvragen voor de toeslag het vooraf vastgestelde beschikbare budget voor toeslagen overschreed. De aanvraag voor de Twentse zorgcentra is voor EUR 1,3 mln. toegewezen. In 2007 loopt dit bedrag van EUR 1,3 mln. structureel door. In maart 2007 heeft de instelling een incomplete aanvraag bij de NZa ingediend voor een extra cliënt (EUR 35.000). De Nza kon de aanvraag niet in behandeling nemen omdat essentiële informatie ontbrak en heeft de aanvraag teruggestuurd. In juli heeft de instelling wel een complete aanvraag ingediend. Deze wordt thans door de NZa beoordeeld. Naar verwachting zal ook deze aanvraag worden gehonoreerd. De suggestie dat deze instelling geen bijdrage zou kunnen ontvangen voor extra zorgbehoefte van cliënten door een gebrek aan collectieve middelen is dus onjuist.

Ondanks dat bij deze instelling de problemen zich niet beperken tot de regeling "gehandicapten met een extreme zorgbehoefte", wordt wel duidelijk dat er bij de toepassing van de regeling sprake is van een knelpunt.
Daarbij wil ik op voorhand benadrukken dat het geen knelpunt in de zorgleverantie betreft. Immers voor alle door het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) erkende gehandicapten met een extreme zorgbehoefte wordt zorg geleverd. Het betreft hier een toeslag op de financiering van zorgaanbieders.

Door de Nza is vastgesteld dat niet in alle gevallen de volledige toeslag kan worden toegekend. Ook voor nieuwe aanvragen die nog in 2007 worden verwacht, zal de NZa een korting moeten doorvoeren. Omdat sprake is van onbetwiste en geloofwaardige AWBZ-zorg die de instelling volledig moet kunnen leveren, vind ik dit een ongewenste situatie. In alle door het CCE erkende situaties dient de instelling te kunnen beschikken over de volledige toeslag.

Ik heb mijn voornemen aangehouden totdat het financiele beeld zoals bij Prinsjesdag is gepresenteerd, beschikbaar was. Gezien de precaire financiele situatie in de AWBZ, is het van belang dat er een zorgvuldige afweging plaatsvindt en een verantwoord beheer van collectieve middelen. De uitbreiding van het budget moet worden ingepast binnen het totale financiële kader.

Naar aanleiding van het advies van de NZa en het verzoek van de VGN heb ik besloten het budget te verhogen met EUR 10 mln. tot EUR 47 mln.

In 2008 kan dit worden ingepast binnen de contracteerruimte 2008. Dit voornemen heb ik onlangs aan de VGN medegedeeld. Voor 2007 worden in lijn met het advies van de Nza, extra middelen aan de regeling "Extreme zorgbehoeften gehandicapten" toegevoegd, zodat het budget kan worden verhoogd tot een niveau van EUR 47 mln. De NZa kan dan voor alle door het CCE erkende cliënten, de regeling volledig toepassen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker