Gemeente Achtkarspelen


CDA-Achtkarspelen
vragen-halfuurtje gemeenteraadsvergadering

donderdag 27 september 2007

Vragen van de CDA- fractie aan het College van B&W

Betreft: vermindering regeldruk.

Geacht College.

In een landelijk dagblad verscheen vorige week een artikel met als kop: Gemeenten halveren aantal vergunningen. Invoering in Nederland bespaart 80 miljoen Euro. Waarover ging dit artikel?
De Nederlandse Kamer van Koophandel is na een proef, vorige week gestart met een campagne waar een kleine honderd gemeenten aan mee doen met als doel overbodige vergunningen te schrappen. Het bespaart de gemeente zelf ook tot 40 % aan bestuurlijke lasten vooral omdat er minder tijd gestoken hoeft te worden in handhaving en het drukt de loonkosten voor het invullen van formulieren. Het komt erop neer dat je als gemeente ervan uitgaat van vertrouwen, dat ondernemers en burgers het zelf goed doen, tot dat het tegendeel blijkt. Algemene regels waaraan iedereen zich dient te houden in plaats van de verplichting om ergens weer vergunning voor aan te vragen.

Ondertussen heeft de Friese Kamer van Koophandel, samen met de Kamers van Koophandel in de provincies Groningen en Drente een soortgelijke actie gestart voor bedrijven, waarin ze de gemeenten oproepen om gebruik te maken van een subsidie regeling van EZ om de regellast terug te dringen. Deze informatie is samengevat in een boekwerk, dat de titel draagt: 12 best Practices

Het CDA heeft de volgende vragen:


1. Is het college voornemens om de vergunningen voor bedrijven en particulieren te verminderen?
2. Maakt de gemeente Achtkarspelen deel uit van de proef van bijna 100 gemeenten die meedoen aan de proef van de Nederlandse Kamer van Koophandel en zo niet wil het college zich hiervoor aanmelden?
3. Is het college bekend met het vergelijkbaar initiatief van de Kamers van Koophandel Friesland, Groningen en Drente en is het college bereid om in navolging van de gemeente Leeuwarden, de A7 gemeenten, alsmede gemeenten in Oost-Groningen en Oost-Drente hier ook aan mee te doen?.
4. Is het college in dat geval bereid om voor 30 november a.s. een verzoek van die strekking bij één van de ministeries in te dienen en de inhoudelijke betrokkenheid van de Kamer van Koophandel te accepteren? De Kamer van Koophandel vindt het van groot belang dat de gemeenten in het Noorden gebruik gaan maken van deze subsidieregeling, ten behoeve van verbetering van het lokale en regionale ondernemersklimaat.

Namens de CDA fractie
S. van der Velde


---- --
CDA-Achtkarspelen
vragen-halfuurtje gemeenteraadsvergadering
donderdag 27 september 2007

Vragen van de CDA- fractie aan het College van B&W

Betreft: Lucas Teike's hûs te Drogeham.

Geacht College.

Enkele jaren geleden hebben we als CDA fractie één van onze dorpsbezoek gebracht aan Drogeham, en daarbij het Lucas Teike's hûs bezichtigd. Op dat moment was het huis(je) net geheel gerenoveerd, met de bedoeling het als logement te verhuren. Het is het kleinste huisje in onze gemeente en in de oorspronkelijke staat hersteld. Onze gemeente heeft er hiermee een toeristische attractie bij, en benutten voor verblijfsrecreatie is oi. dan ook een prima bestemming.

Vorige week viel ons op dat het geheel er mistroostig en verwaarloosd bijlag. We hebben de indruk dat er weinig of géén gebruik gemaakt wordt van deze verblijfsmogelijkheid.

Het heeft geleid tot de volgende vragen:

1- Is de afgelopen jaren het huis als recreatiewoning verhuurd geweest ?
2- zo ja kunt U ook een indicatie geven van het aantal keren, en de opbrengsten ? en voldoet het hiermee aan de verwachtingen ?
3- zo nee, welke redenen zijn er aan te geven waarom dit niet van de grond is gekomen,
en welke maatregelen heeft het college voor ogen om hier verbetering in te brengen ?

In andere delen in Europa levert een netwerk van vergelijkbare accommodaties ( traditionele woningen) een belangrijke bijdrage aan het toerisme.


4- Ziet het college mogelijkheden om nog méér (in andere dorpen, eventueel in combinatie met andere gemeenten) vergelijkbare woningen aan te bieden ?

Namens de CDA fractie
M.Claus