Nederlandse Vereniging van Banken

Publicatiedatum: 27 september 2007

Nauwere samenwerking banken en overheid rond wetgeving

NVB-directeur Wim Mijs pleit voor nauwere samenwerking tussen de Nederlandse banken en de overheid. We hebben belangrijke gemeenschappelijke belangen. Daar moeten we gezamenlijk aan werken en samen actie ondernemen waar dat nodig is. Mijs pleit voor een open dialoog rond voorgenomen wetgeving, het toezicht, het vestigingsklimaat en de positie van Nederland als financieel centrum.

In een interview in het septembernummer van het NVB-kwartaalblad Bank | Wereld stelt Mijs, sinds 1 april 2007 directeur van de NVB, dat de overheid meer rekening moet houden met de sector bij het invoeren van nieuwe regelgeving. De banken willen dat de overheid en toezichthouders zich bij elke reguleringsronde afvragen of nieuwe belastende maatregelen werkelijk iets opleveren. Als men zo nodig nieuwe regels wil bedenken en invoeren, doe het dan samen met de stakeholders. Onderzoek ook vooraf de lastendruk en de effectiviteit. We hebben daar een gezamenlijk belang.

Volgens Mijs zal de NVB zich nog sterker richten op het overleg met Den Haag en Brussel. We kunnen op de voorste rij in Brussel zitten. Datzelfde moeten we in Den Haag doen. De NVB-directeur wijst erop, dat de bankenkoepel in de persoon van oud-commissaris van Utrecht, Boele Staal, nu ook een niet-bankier als voorzitter heeft. Het NVB-bestuur heeft heel duidelijk gekozen voor een onafhankelijke voorzitter met een sterk bestuurlijke achtergrond en ruime ervaring zowel in de politiek als in het bedrijfsleven.


---