Gemeente Rotterdam

Wethouder Jantine Kriens spreekt schoolleiders over gat tussen beleid en uitvoering.

Deze week start de campagne Mooi meegenomen. Daarin wordt de regeling waarmee Rotterdamse ouders van schoolgaande kinderen tussen 4 en 17 jaar extra geld van de gemeente Rotterdam kunnen krijgen voor het voetlicht gebracht. Ter gelegenheid van deze start sprak wethouder Jantine Kriens van volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang, met een aantal schoolleiders van basisscholen over hoe scholen een rol kunnen spelen in het tegengaan van armoede.

folder Mooi Meegenomen Nog te weinig Rotterdammers met een inkomen dat op 120 % van het bijstandsniveau maken gebruik van de inkomensondersteuning waar zij recht op hebben. Het college heeft zich in deze collegeperiode tot doel gesteld armoede in de stad zoveel mogelijk op te lossen om zo te breken met de armoedecultuur die generaties in hun greep houdt. Daarvoor wil Rotterdam onder andere het gebruik van inkomensondersteunende regelingen met 10% laten stijgen. De campagne voor de regeling voor ouders met schoolgaande kinderen is een van de middelen om dat te bereiken. Deze krijgt in 2008 een vervolg voor andere regelingen.

Klanten, maar ook schoolleiders en schoolmaatschappelijk werkers blijken de weg naar de instanties en de bestaande regelingen niet goed te vinden. Oorzaken zijn onbekendheid met de regelgeving, maar ook de ontoegankelijkheid van de hulpverlenende instanties. Kriens benadrukte dat er vooral energie in moet worden gestoken om deze hindernissen op te ruimen. Een oplossing kan zijn dat de gemeente waar mogelijk actief op zoek gaat naar de klant, bijvoorbeeld met het ouderenteam en het Formulierenteam. Daarnaast zoekt de gemeente samenwerking met intermediaire instanties in Rotterdam die veel te maken hebben met de doelgroep. En er komt er een website waar alle informatie over hulpverlenende instanties wordt ontsloten.

In het Uitvoeringsprogramma Armoedebestrijding staan alle maatregelen om dit offensief tegen armoede in Rotterdam te intensiveren. Het gaat om maatregelen als het inzetten van ouderenteams en het formulierenteam, gerichte bestandskoppelingen, eenvoudiger formulieren en automatische verstrekkingen van extra gelden. Voor deze intensivering is 4 miljoen euro extra uitgetrokken.

Armoedebestrijding maakt onderdeel uit van de ambities binnen het Sociaal Programma, gericht op het bevorderen van deelname aan het maatschappelijk verkeer.

Klik hier voor meer informatie over de regeling voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar.