Ministerie van Financiën

Toezeggingen Algemeen Overleg Verantwoording

Brief | 27-09-2007 | nr CAD07-175

Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal,
Postbus 20018,
2500 EA Den Haag

Datum
Uw brief (Kenmerk)
Ons kenmerk

CAD 2007-00175 U

Onderwerp

Toezeggingen Algemeen Overleg Verantwoording en toezicht rechtspersonen met een wettelijke taak van 14 juni 2007

Geachte voorzitter,

Met deze brief geef ik uitwerking aan mijn toezeggingen gedaan in het Algemeen Overleg van 14 juni van dit jaar over het onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar Rechtspersonen met een Wettelijke Taak deel 5 (RWT 5). Het betreft de stand van zaken op het gebied van de publieke verantwoording bij Rechtspersonen met een Wettelijke Taak (RWT's), de informatie over de premie- en tariefgefinancierde RWT's in de begrotingen en jaarverslagen van de departementen van SZW en VWS, en de criteria bij uitzonderingsrapportages.

Publieke verantwoording
In het debat werd gevraagd naar de stand van zaken met betrekking tot de publieke verantwoording van RWT's. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de RWT's die in 2004 nog geen publieke verantwoording aflegden. Uit deze tabel blijkt dat er een aanzienlijke verbetering is opgetreden.

RWT's zonder publiek verantwoording in 2004 met stand van zaken 2007 Dept. RWT Stand van Zaken 2007
BZK Vut-fonds
Per 1 januari 2007 is de wettelijke taak vervallen en is het Vut-fonds geen RWT meer.

Stichting Administratie Indonesische Pensioenen
Jaarverslag wordt aangeboden aan het parlement en belanghebbenden.

V&W Loodswezen
Het wetsvoorstel Wet markttoezicht registerloodsen (Eerste Kamer, vergaderjaar 2006-2007, 30 913, A), dat thans ter behandeling voorligt in de Eerste Kamer, voorziet in een uitgebreide verantwoording met zienswijze belanghebbenden aan de NMA. De NMA die de tarieven van het loodswezen vaststelt, verantwoordt zich aan de Minister van V&W. Deze legt daarover verantwoording af aan het parlement.

Instellingen Klein Vaarbewijs
De Stichting VAMEX, die nu als enige exameninstelling is aangewezen, zal zich vanaf 2008 publiek verantwoorden.

Regionale Luchthavens m.u.v. Eindhoven, Maastricht en Groningen. Op grond van het ingediende wetsvoorstel RBML, zal na de inwerkingtreding van deze wet de RWT-status van de regionale luchthavens vervallen. De luchthavens Eindhoven, Maastricht en Groningen kennen al een publieke verantwoording.

FIN Nederlands Bureau der Motorrijtuigenverzekeraars Het jaarverslag wordt toegezonden aan de leden (WAM-verzekeraars) en aan de minister van Financiën. In 2007 is in de statuten van het Nederlands Bureau der Motorrijtuigenverzekeraars vastgelegd dat het bestuur rapporteert over de rechtmatigheid en de doelmatigheid van de uitvoering van de taken. Bijgevolg zal het jaarverslag over 2007 (e.v. jaarverslagen) een rechtmatigheidverklaring bevatten.

LNV NAK-Tuinbouw
Er is een openbaar jaarverslag. Daarin zijn financiële gegevens zijn opgenomen. Jaarrekening inclusief de verklaring van rechtmatigheid is beschikbaar voor het ministerie van LNV voor aansturing en toezicht.

Stichting Examens Vakbekwaamheid Honden en Kattenbesluit Wordt opgeheven

Een aantal onderwijsinstellingen
De instellingen voor het wetenschappelijk agrarisch onderwijs verantwoorden zich met openbare jaarverslagen waarbij de financiële gegevens zijn opgenomen. Ook de Hoger Agrarisch Scholen en de Agrarische Onderwijscentra verantwoorden zich met openbare jaarverslagen waarin ook financiële gegevens zijn opgenomen. Voor het departement van LNV zijn de jaarrekeningen inclusief verklaringen van rechtmatigheid beschikbaar.

EZ Stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten Jaarverslag wordt na goedkeuring van de Minister van Economische Zaken aangeboden aan het Parlement en de Algemene Rekenkamer.

Waarborg Holland
Edelmetaal Waarborg Nederland
Beide waarborginstellingen leggen verantwoording af door het deponeren van hun jaarrekeningen bij de Kamer van Koophandel. De Ministerraad zal nog besluiten over het onder de werking van de Kaderwet ZBO's brengen van beide waarborgmaatschappijen. Dit kan consequenties hebben voor de wijze van verantwoording.

De werkmaatschappijen Verispect BV, Van Swinden Laboratorium BV en Certin BV van het Nederlands Metrologisch Instituut (NMI BV) Geconsolideerde jaarrekening van het NMI wordt gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Verslagen over het uitgeoefende toezicht staan op de website van Verispect. Voor Verispect geldt de nog komende besluitvorming over het onder werking brengen van de Kaderwet ZBO's, met de daarin opgenomen verantwoordingsbepaling.

OCW Een aantal onderwijsinstellingen
Vele onderwijsbesturen leggen publiek verantwoording af. Voor de diverse onderwijssectoren gelden voorschriften voor de jaarverslagen en de jaarrekeningen. Op de website Onderwijs in Cijfers zijn de balans en het exploitatieoverzicht per instelling weergegeven. Het voornemen is om alle jaarverslagen via deze portal ter beschikking te stellen.

Informatie over RWT's bij SZW en VWS
Bij SZW en VWS betreft het de premiegefinancierde RWT's. De uitgaven en ontvangsten in de premiesectoren zijn geen onderdeel van de begrotingswet. Wel worden in de begrotingen en jaarverslagen van beide departementen informatie geboden over de premie-uitgaven. Bij de relevante beleidsartikelen zijn de programma-uitgaven als beleidsinformatie opgenomen. De formele verantwoording vindt op grond van andere wetten plaats. De ZBO/RWT-bijlagen bevatten een overzicht van de apparaatskosten van de premiegefinancierde RWT's, naast die van begrotingsgefinancierde RWT's.

Uitzonderingsrapportages
Er is gevraagd met betrekking tot RWT's en ZBO's naar de algemene en specifieke normen bij uitzonderingsrapportages. Alles op orde, is het basisprincipe van deze rapportagevorm. Alleen bij belangrijke afwijkingen wordt gerapporteerd. Daarbij wordt tevens aangegeven wat de aanpak is. Dit alles is gericht op een doelmatige communicatie met de Staten-Generaal. Algemene normen zoals die voor de gehele rijksbegroting gelden zijn ook bij de RWT's aan de orde. Het gaat daarbij om rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid (de VBTB-vragen). Daarnaast zijn er specifieke normen voor RWT 's die o.a. betrekking kunnen hebben op de kwaliteit van de dienstverlening, de toegankelijkheid daarvan, de te leveren prestaties etc. Hier geldt hetgeen in de wet- en regelgeving is bepaald voor de relatie tussen de verantwoordelijke minister en de RWT. Dit is over het algemeen uitgewerkt in de departementale toezichtvisie en de toezichtarrangementen. Conform de Rijksbegrotingvoorschriften wordt in de bijlage Toezichtrelaties ZBO 's/RWT's bij de departementale begrotingen en jaarverslagen aan de hand van de algemene en specifieke normen melding gemaakt van de bijzonderheden die zich hebben voorgedaan. In deze bijlage wordt ook een overzicht gegeven van de ramingen en realisaties van de uitgaven van de RWT's/ZBO's waarbij verschillen worden toegelicht. In al zijn diversiteit wordt met de uitzonderingsrapportage naar mijn mening een stevige basis gelegd voor een adequate informatievoorziening over de RWT's .

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

Wouter Bos