Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 september 2007

Aanvullende vragen van de leden Heijnen en Eijsink (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister en staatssecretaris van Defensie

over de benoeming van de heer Van Baal tot voorzitter van het college van bestuur van de politieacademie


1. Herinnert u zich de antwoorden op de vragen van het lid Van Raak (SP) over het inkomen van oud-generaal Van Baal waaruit blijkt dat hij 73% van zijn laatst genoten salaris als generaal ontvangt in het kader van de Uitkeringswet Gewezen Militairen, en dat hij daarbovenop in schaal 18 is ingeschaald in zijn nieuwe functie (wat ook een hoog salaris oplevert), en dat deze combinatie zonder anticumulatie ongewenst is?


2. Kunt u aangeven op grond van welke passage in het arbeidsvoorwaardenakkoord van de sector Defensie het salaris niet wordt geanticumuleerd? Kunt u deze passage citeren? Wanneer is deze passage overeengekomen?


3. Welke pogingen heeft u tot nu toe gedaan om bovenstaande passage zodanig aan te passen dat geen inkomen boven de zogeheten MP-norm meer ontstaat? Hoe reageerden de betrokken vakbonden op uw voorstellen?


4. Bent u ervan op de hoogte dat inkomsten uit arbeid volgens de Uitkeringswet Gewezen Militairen niet worden verrekend met de UGM-uitkering, als de inkomsten zijn verkregen door werkzaamheden die zijn voorbehouden aan executief politiepersoneel? (artikel 5 punt c van de Uitkeringswet Gewezen Militairen)


5. Wat verstaat u onder executief politiepersoneel? Hoe verhoudt deze definitie zich tot de functieomschrijvingen die horen bij de diverse schalen in het salarishuis van de sector Politie?


6. Kunt u beargumenteren waarom de heer Van Baal wel of niet behoort tot executief politiepersoneel?


7. Acht u het wenselijk dat artikel 5 punt c in de Uitkeringswet Gewezen Militairen zondanig wordt gewijzigd dat te allen tijde wordt voorkomen dat cumulatie van inkomen op grond van deze wet en op grond van andere inkomsten in de (semi)publieke sector leidt tot een inkomen dat hoger is dan dat van de minister-president?