Ingezonden persbericht


Tilburg, 27 september 2007

P E R S B E R I C H T

Branchevereniging Medezeggenschap opgericht

Op 25 september 2007 is in Nuland de Branchevereniging Medezeggenschap opgericht. Het doel van deze vereniging is onder andere het bevorderen van een gezonde ontwikkeling van de branche van advies, scholing en vorming inzake medezeggenschap en participatie. De Branchevereniging telt 26 leden en dat zijn allemaal door het GBIO erkende opleidingsinstituten. Er zijn grote, in medezeggenschap gespecialiseerde opleidingsbureaus onder, maar ook opleidingsinstituten waar medezeggenschapsopleidingen een onderdeel van het opleidingenpakket vormen en kleinere instituten met een gespecialiseerd of gevarieerd aanbod.

De opleiding van ondernemingsraden wordt voornamelijk verzorgd door instituten die een erkenning dragen van het Gemeenschappelijk Begeleidingsinstituut Ondernemingsraden (GBIO). Om ondernemingsraden te stimuleren gebruik te maken van hun recht op scholing is een fonds gevormd dat gevuld wordt via een loonheffing bij alle ondernemingen. Het GBIO beheert dit fonds en verstrekt hieruit subsidies aan die opleidingsinstituten die aan vastgestelde kwaliteitseisen voldoen. Het GBIO bewaakt tevens deze kwaliteitsnormen. Erkenning door het GBIO is voor de branchevereniging een waarborg voor de kwaliteit van de aangesloten instellingen. Maar vanuit de instituten bestaat de behoefte om méér te doen aan de kwaliteit van medezeggenschap.

De oprichting van de branchevereniging is één van de initiatieven vanuit de branche om medezeggenschap van werknemers meer zichtbaar te maken. Jaar in jaar uit zijn honderdduizenden mensen actief in ondernemingsraden en dragen zo hun steentje bij aan gezonde arbeidsverhoudingen. Zij worden geschoold door een scala aan opleidingsinstituten - een bedrijfstak waar heel veel mensen werken. Zorg dragen voor kwalitatief goede opleidingen, voldoende kundige trainers en natuurlijk ook voldoende gemotiveerde OR-leden, zo zou je de doelstellingen van de pas opgerichte branchevereniging kunnen samenvatten. Eerder is vanuit de branche het initiatief gekomen tot oprichting van een Beroepsvereniging voor Medezeggenschapsprofessionals (BVMP), waarin de medewerkers van de aangesloten instituten zich hebben verenigd. Die vereniging bestaat inmiddels twee jaar. Ook bestaat er een gezamenlijke opleiding voor startende medezeggenschapstrainers (SOM). Medezeggenschap blijkt in het reguliere opleidingenaanbod nauwelijks aan de orde te komen. Reden om als werkgevers in een zeer aantrekkelijk en gevarieerd werkveld hieraan meer bekendheid te geven en belangstellenden zelf op te leiden. Het opleiden van begeleiden van ondernemingsraden is een vak apart, dat nog te weinig bekendheid geniet.

De aangesloten instituten hopen door hun gezamenlijke optreden niet alleen de arbeidsmarkt beter aan te spreken, maar ook de discussie over nut, noodzaak en kwaliteit van medezeggenschap een stevige impuls te geven, juist op een moment dat de invloed van werknemers bij belangrijke beslissingen over de toekomst van bedrijven zo node wordt gemist.

Meer informatie:

Bas Rietdijk, voorzitter, tel: 06 5371 4252

Bij de Branchevereniging Medezeggenschap zijn de volgende instituten aangesloten:

Academie voor Medezeggenschap (AvM)

Adviesbureau ATIM

Blooming

Bureau Kalden MZ BV

Bureau Zuidema

Cintea*

CommBV

Cursor voor ondernemingsraden

De Beuk organisatieadviesbureau

Delphior

De Kromme Rijn

FNV Formaat

GITP, Medezeggenschap

HuizingaDe Grauw Opleidingen

Infacy, advies- en trainingsbureau*

KGCA, partner in medezeggenschap

Klaverdijk

Mede

Merlijn Medezeggenschap BV

Odyssee Medezeggenschap

SBI training & advies

Schouten & Nelissen

Stavoor

TNO Management

Transcoop Groep

WVM Werkplaats voor Medezeggenschap


---

GITP

GITP is een HRD-adviesbureau dat zich richt op het beoordelen en ontwikkelen van de talenten van mensen. GITP stelt zich tot doel het individu zelfbewuster, authentieker, autonomer en contextgevoeliger te maken, meer regie te geven over zijn persoonlijke ontwikkeling; zo leert hij zijn potentieel volledig te benutten.

Want we zijn ervan overtuigd dat het individu dat zich bewust is van zijn talenten, ambities en rol in het maatschappelijk leven dicht bij zijn passie en kracht komt te staan; het beste tot zijn recht komt.

Deze overtuiging drukken wij uit in een formule: Individu x Maatschappelijke Inbedding =

Passie en Kracht©.

Kijk voor meer informatie op www.gitp.nl.