Gemeente Graafstroom


Wethouder Jonker ontvangt banier van RADAR
Radar Weth Jonker.jpg

GRAAFSTROOM - Wethouder Erik Jonker heeft op donderdag 27 september een banier van de campagne 1 tegen discriminatie aangeboden gekregen door Denise Zending en Hans den Hartigh van RADAR. Met dit gebaar wil RADAR de aandacht vestigen op hun nieuwe organisatie en hun nieuwe campagne.

Met de campagne 1 tegen discriminatie wil RADAR de bereidheid vergroten om iets te ondernemen tegen discriminatie. Niet alleen door discriminatie te melden, maar ook door zelf iets te doen.

RADAR is een samenvoeging van Meldpunt Discriminatie Zuid-Holland Zuid, Bureau Discriminatiezaken Midden- en West-Brabant en RADAR Rotterdam.

Door het bundelen van de krachten in één organisatie kan RADAR de expertise, die in 25 jaar tijd is opgebouwd op het terrein van discriminatiebestrijding en gelijke behandeling, slagvaardiger inzetten.

In Nederland behoren veel mensen soms tot een minderheid. Er zijn allochtonen en ook groepen mensen die op grond van een ander kenmerk af en toe voelen dat ze tot een minderheid behoren: homoseksuelen, gehandicapten, joden, vrouwen, ouderen, jongeren.

Mensen uit deze minderheden kunnen te maken krijgen met incidentele discriminatie en structurele uitsluiting. Zo wordt bijvoorbeeld de achterblijvende deelname van allochtonen en vrouwen aan de arbeidsmarkt in het algemeen opgevat als gedeeltelijk voortkomend uit discriminatie. De directe slachtoffers hebben daar last van, maar ook de maatschappij als geheel. Die heeft er geen baat bij als mensen of groepen zich buitengesloten voelen en unfair behandeld, en hun bijdrage aan de maatschappij niet wordt benut.

Tegen deze achtergrond is RADARs overkoepelende missie: het streven naar gelijke behandeling en het bestrijden van discriminatie op de diverse gronden die genoemd worden in de
gelijke-behandelings-wetgeving. In artikel 1 van de Nederlandse grondwet is het principe van gelijke behandeling en non-discriminatie vastgelegd. RADAR richt zich op de promotie en handhaving van artikel
1 van de Grondwet als beginsel van wederzijds profijt voor burgers in een steeds diversere samenleving.

Voor iedereen die met discriminatie te maken krijgt biedt RADAR advies en ondersteuning. Gebaseerd op de in bijna 25 jaar opgebouwde expertise op het onderwerp van discriminatie, uitsluiting en interetnische conflicten geeft RADAR ook voorlichting. Om discriminatie die op het individuele niveau nauwelijks aan te pakken is te bestrijden onderneemt RADAR ook activiteiten die beleid, publiek en praktijk beïnvloeden. Daartoe behoort ook het vergroten van gevoeligheid en het draagvlak voor gelijke behandeling.

Discriminatiemeldpunt: 0900 - 2 354 354 (10 ct/min.)

Meer informatie over RADAR: www.radar.nl

Op de banier staat, naast de contactgegevens van RADAR, de tekst van artikel 1 van de Grondwet te lezen: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk gehandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."