Algemene Inspectiedienst (AID)

AID actief tijdens landelijke handhavingsestafette

27-09-2007

Op 26 en 27 september heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vervoerscontroles uitgevoerd langs verschillende wegen in Nederland. De controles werden gehouden in samenwerking met onder andere politie, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Douane, KLPD en Belastingdienst. De vervoerscontroles maakten deel uit van de landelijke handhavingsestafette 2007.

Met het oog op dierenwelzijn en voedselveiligheid controleerde de AID met name transporten van dieren, maar ook vlees, vleesproducten, mest en diervoeders. Hierbij werd onder andere gekeken naar het welzijn van de vervoerde dieren, de vervoersdocumenten, hygiënebepalingen en de temperatuur van vervoerd vlees.

In totaal controleerde de AID 106 vervoerders op de A50 bij Apeldoorn, de A12 bij Veenendaal en de A50 bij Oss. Er werden in totaal 7 processen verbaal en 8 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld voor onder meer overbelading van veetransporten, te warm vervoerd vlees, slechte reiniging en ontsmetting van veewagens en onvolledige vervoersdocumenten.

Een varkenstransporteur die werd gecontroleerd op de A12 hield één van zijn drie vervoersdocumenten achter. Hierdoor leek het aantal varkens op het transport kleiner dan in werkelijkheid. Nader onderzoek bij het slachthuis wees uit dat er 26 varkens meer op het transport zaten dan uit de documenten was gebleken. De transporteur is een proces verbaal aangezegd voor overbelading van het transport.
Alleen voor de media. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de AID, 045-5466223 of 06-48132318.