Gerechtelijke organisatie

Voorzieningenrechter College van Beroep wijst verzoek om schorsing zondagopenstelling Factory Outlet Centre Roosendaal af

`s-Gravenhage, 26 september 2007 - De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft bij uitspraak van heden een verzoek om voorlopige voorziening, gericht op schorsing van een besluit van burgemeester en wethouders van Roosendaal dat openstelling op zondag van de winkels in het gebied Rosada/recreatiepark De Stok toelaat, afgewezen.

De Winkeltijdenwet voorziet in de mogelijkheid voor maximaal 12 zondagen per jaar vrijstelling te verlenen van het verbod om winkels op zondag open te hebben. Daarnaast voorziet de wet in de mogelijkheid om vrijstelling van dit verbod te verlenen als sprake is van op (een deel van) de gemeente gericht toerisme.

Bij besluit van 31 mei 2007 heeft de gemeenteraad van Roosendaal met toepassing van deze toerismebepaling vrijstelling verleend voor ten hoogste 58 door b&w aan te wijzen zon- en feestdagen. Vervolgens hebben b&w bij besluit van 8 juni 2007 besloten dat met uitzondering van Nieuwjaarsdag, 1e Kerstdag, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag, Goede Vrijdag na 19.00 uur, 4 mei na 19.00 uur en 24 december na 19.00 uur, op zon- en feestdagen alle winkels in het gebied Rosada/recreatiepark De Stok open mogen zijn voor het publiek. Stichting Keerpunt heeft tegen dit besluit bezwaar gemaakt en de voorzieningenrechter van het College gevraagd dit besluit te schorsen.

Dit verzoek is afgewezen. De voorzieningenrechter heeft twijfel over de toeristische aantrekkingskracht van Roosendaal maar deze twijfel is niet zo groot dat hij bij wijze van voorlopige voorziening het besluit schorst. De bodemrechter zal dit, afhankelijk van wat b&w op het bezwaar zal beslissen en afhankelijk of hiertegen beroep zal worden ingesteld, te zijner tijd meer diepgaand moeten onderzoeken. Dit betekent dat de beslissing van de voorzieningenrechter er niet toe leidt dat het Factory Outlet Centre thans op zondag de deuren gesloten moet houden.

LJ Nummer

BB4274

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 26 september 2007 Naar boven