Gemeente Hengelo

Aangepaste Bomenverordening vastgesteld door raad

Motie Groen Links door ruime meerderheid aangenomen

De gemeenteraad heeft tijdens de raadsvergadering van dinsdag 25 september de Bomenverordening gemeente Hengelo vastgesteld. Een wijziging die wordt aangebracht in de verordening is dat bomen met een diameter tot 20 centimeter voortaan zonder vergunning gekapt mogen worden door de gemeente. Dit besluit gaat in tegen het voorstel om de grens ook voor de gemeente te verruimen tot dertig centimeter. Voor particulieren ligt deze grens bij 30 centimeter.

Met dit besluit komen de Kapverordening gemeente Hengelo 1996 en de Lijst waardevolle bomen 1992 te vervallen op de dag dat de Bomenverordening van kracht wordt. Belangrijkste wijziging ten opzichte van de eerdere versie is dat particulieren bomen met een diameter tot 30 centimeter nu vergunningvrij mogen kappen. Voorheen lag de grens voor particulieren bij 20 centimeter. Voor de gemeente verschuift deze grens van tien naar twintig centimeter.

Kapverordening 1996

De huidige kapverordening voldoet niet meer door een aantal nieuwe ontwikkelingen. Vrijstellingen, die voor particulieren bedoeld zijn, gelden ten onrechte automatisch voor projectontwikkelaars. Voor het verplanten van kleine bomen en voor onderhoudskap aan houtwallen en bosplantsoen moet nu een hele kapprocedure worden doorlopen. Er wordt veel tijd en geld gestoken in de behandeling van aanvragen om kapvergunning van kleine bomen in krappe tuinen, die bijna altijd gehonoreerd worden

Beslissing raad

Een motie van GroenLinks en PvdA, waarin werd gepleit voor verruiming van de grens voor de gemeente naar 20 centimeter in plaats van naar 30 centimeter, werd door een ruime meerderheid van de raad aangenomen. Net als de Natuur- en Milieuraad vond een raadsmeerderheid de stap van 10 naar 30 centimeter te groot.

Bijzondere bomen

In de Bomenverordening is een lijst van gemeentelijke bijzondere bomen opgenomen. Deze lijst vervangt de lijst Waardevolle bomen van 1992. Naast monumentale bomen zijn ook bomen die in de toekomst tot monument kunnen uitgroeien, herdenkingsbomen en dendrologisch waardevolle bomen (waardevol vanwege de boomsoort) aan de lijst toegevoegd. Uitgangspunt is om bijzondere bomen, ook in deze moderne tijd van snelle veranderingen, zoveel mogelijk met rust te laten.