Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Beantwoording vragen mbt natuurbegraafplaatsen
27 september 2007 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op kamervragen over de groeiende behoefte aan natuurbegraafplaatsen. De minister is bereid mee te denken over mogelijkheden voor begraven in nieuw aan te leggen natuurgebieden.

D i rectie Platteland

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
31 augustus 2007 2060724300 DP. 2007/903 27 september 2007

onderwerp bijlagen
Kamervragen over natuurbegraafplaatsen

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u de antwoorden, mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, op de vragen van het lid Thieme (PvdD) over 'natuurbegraven'.

1
Kent u het bericht "In de bossen van Chaam keert de mens tot stof weer" 1 en "Staatsbosbeheer ziet graf in het bos niet als taak"? 2
Ja.

2
Deelt u de mening dat er een groeiende behoefte is aan natuurbegraafplaatsen en dat de bestaande twee natuurbegraafplaatsen slechts beperkt in die behoefte kunnen voorzien? Zo ja, op welke wijze wilt u in deze groeiende behoefte voorzien? Zo neen, waarom niet? Er zijn mij geen feitelijke onderzoeksgegevens bekend over de behoefte aan natuurbegraafplaatsen. Desondanks, merk ik wel dat in Nederland de belangstelling groeit voor begraven in de natuur.
De gemeente bepaalt waar op haar grondgebied een begraafplaats mag worden ingericht en welke vergunningsvoorschriften daarbij worden opgelegd. Daarbij geldt dat niet alleen een gemeente, maar ook een kerkgenootschap dan wel een privaatrechtelijke rechtspersoon of een natuurlijk persoon een begraafplaats kan aanleggen en in stand houden. Voor begraven in de natuur geldt dat er, ter vermijding van grafschennis, specifiek toezicht dient te zijn. Dat is in een openbaar of besloten natuurgebied niet zonder meer uitvoerbaar.

1 NRC Handelsblad, 21 augustus 2007

2 Trouw, 21 augustus 2007

Ministerie van
Landbouw, Natuur en
Voedselkwaliteit
Directie Platteland
Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus
20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3785004
Fax: 070 - 3786120

2
Tevens dient bij begraven in natuurgebieden te worden vermeden dat bezoekers onverwacht en ongewild geconfronteerd zouden kunnen worden met de dood. Overigens is het mogelijk daar in de inrichting en communicatie rekening mee te houden. In natuurgebieden van de EHS geldt het 'nee-tenzij-principe'. In de meeste gevallen zal het niet wenselijk zijn begraafplaatsen in de EHS in te richten. Het is aan de gemeente, als bevoegd gezag, om dat per geval te beoordelen.

3
Kunt u aangeven waarom Staatsbosbeheer wel de verstrooiing van as van overledenen faciliteert, maar geen ruimte biedt aan mensen die in de natuur begraven willen worden? Ik verwijs u naar de brief die ik op 15 maart 2007 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer heb gestuurd (Kamerstuk 2006-2007, 30800 XIV, nr. 85, Tweede Kamer).
4
Bent u bereid onder strikte milieuvoorschriften extra ruimte te bieden aan de vestiging van nieuwe natuurbegraafplaatsen? Zo ja, op welke termijn en wijze? Zo neen, waarom niet? Ik verwijs u naar mijn reactie op vraag 2.
Ik ben bereid mee te denken over mogelijkheden voor begraven in nieuw aan te leggen natuurgebieden.

5
Bent u bereid het gebruik van biologisch afbreekbare grafkisten te bevorderen of zelfs verplicht te stellen op zowel natuurbegraafplaatsen als reguliere begraafplaatsen? Zo ja, op welke termijn en wijze? Zo neen, waarom niet?
Regels ten aanzien van grafkisten en andere lijkomhulsels zijn vastgelegd in het Lijkomhulselbesluit, hetgeen valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van BZK. Hierin is nu reeds geregeld dat lijkkisten en lijkomhulsels geen onnodige verontreiniging in de grond mogen brengen en er wordt daarbij gestreefd naar volledig biologische afbreekbaarheid van de te gebruiken materialen. In het kader van de herziening van de Wet op de lijkbezorging wordt nu door BZK bezien of de bestaande regels hiervoor aangescherpt moeten worden.

6
Is het waar dat in andere Europese landen aanzienlijk meer natuurbegraafplaatsen aanwezig zijn dan in ons land het geval is? Zo ja, kunt u de schaarste aan natuurbegraafplaatsen in ons land verklaren?
Met name in het Verenigd Koninkrijk bestaat een aantal begraafplaatsen welke als natuurbegraafplaats aangemerkt kunnen worden. Zonder twijfel kan worden geconstateerd dat ook in andere landen binnen de Europese Unie, zoals in Nederland, dit onderwerp meer in de belangstelling staat. In Duitsland en Frankrijk is sprake van initiatieven op dit gebied.


3
In Nederland wordt bij veel begraafplaatsen reeds ruimschoots aandacht geschonken aan de natuurlijke omgeving en de individuele beleving en invulling van de grafbedekking. Verschillende begraafplaatsen gebruiken tegenwoordig, juist om het natuurlijk element te onderstrepen in de bedrijfsvoering, de naam "begraafpark". Wellicht dat om die reden de vraag rond specifieke natuurbegraafplaatsen in ons land iets later breed op gang is gekomen, dan elders.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg