Ingezonden persbericht


Persbericht 173 x

Zwolle, 27 september

Dit is een gezamenlijk persbericht van Gemeente Zwartewaterland, Waterschap Groot Salland en de provincie Overijssel.

Vlag in top bij Stoomgemaal Mastenbroek

De vlag wappert weer in de top van het Stoomgemaal Mastenbroek. Provinciale Staten van Overijssel gaven woensdag j.l. de broodnodige restauratie van het gemaal wind in de zeilen door E 350.000 beschikbaar te stellen. Dit in aanvulling op de gemeente Zwartewaterland en het Waterschap Groot Salland die er al eerder geld voor uittrokken. De gemeente Zwartewaterland en het Waterschap Groot Salland gingen de provincie al voor met een financiële bijdrage van ieder E 75.000,--. Naar gemeentelijke maatstaven een uitzonderlijke subsidie, die echter voor dit unieke monument door de gemeenteraad volstrekt gerechtvaardigd werd gevonden. In totaal is er E 500.000,- beschikbaar. De provincie neemt daarvan E 350.000,- voor haar rekening; de gemeente E 75.000,- en het waterschap ook E 75.000,- De Stichting Stoomgemaal Mastenbroek kan daarmee de fundering laten restaureren en zo voorkomen dat het stoomgemaal instort en verloren gaat voor de toekomst.

Voor de Stichting Stoomgemaal was het tot op het laatste moment spannend of de provincie over de brug zou komen. Een dergelijke forse financiële bijdrage past niet in het subsidiebeleid van de provincie en kon daarom niet uit de monumentengelden beschikbaar worden gesteld. Daar was extra geld voor nodig. Omdat het rijk niet over de brug kwam en restauratie wel heel dringend nodig is, diende het Statenlid D. van Dijk (SGP) eerder dit jaar een motie in voor extra financiering voor het stoomgemaal. Gedeputeerde Gert Ranter heeft daarop met wethouder Wiggers van Zwartewaterland en het waterschap een oplossing gezocht en gevonden. Gedeputeerde Ranter en wethouder Wiggers van Zwartewaterland hebben vervolgens samen met het waterschap een oplossing gezocht en gevonden. Provinciale Staten hebben er hun fiat aan gegeven, zodat de restauratie van de fundering nu snel van start kan. Ranter:"Ik ben blij dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen". Overigens is de provincie niet van plan altijd bij te springen als het rijk verstek laat gaan. Dat laat de begroting niet toe.

Informatie:
-Provincie Overijssel: team Communicatie, Coby Hofland, 038- 499 9229 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 53 37 58 90 -Gemeente Zwartewaterland:E. Beens-van Schothorst, 038 - 385 31 32 -Waterschap Groot Salland:Warry Meuleman, 038- 4557216

---- --