Rechtbank Assen


Geldboete voor gebruik verborgen camera in woning

De politierechter in de rechtbank te Assen heeft op 26 september 2007 de programmamaker van het SBS 6-programma Undercover veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro.

De politierechter acht bewezen dat hij in de periode van november 2005 tot maart 2006 in Zuidlaren met een verborgen camera afbeeldingen heeft gemaakt van een persoon die was betrokken bij illegale wapenhandel.

De raadsman van verdachte voerde ter terechtzitting aan dat verdachte als journalist een maatschappelijke misstand aan de kaak wilde stellen. In dat verband wordt hij beschermd door de vrijheid van meningsuiting, vastgelegd in artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), aldus de raadsman.

De politierechter oordeelt dat aan het recht van vrije nieuwsgaring in een democratische samenleving groot belang wordt gehecht. Uitingen die kunnen bijdragen aan het publieke debat verdienen bescherming. Maar de politierechter vindt ook dat het recht op privacy zwaarder moet wegen dan de uitingsvrijheid van de verdachte. Verdachte had er ook voor kunnen kiezen te volstaan met de beelden van de betaling en de overdracht van het verboden wapen, zoals hij die heeft opgenomen in zijn auto, aldus de politierechter.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een geldboete van 1500 euro.

LJ Nummer

BB4240

Bron: Rechtbank Assen
Datum actualiteit: 26 september 2007 Naar boven