VVD


vvd
International
27-9-2007

Jules Maaten initieert Europese sancties tegen Birma

Europarlement eist onmiddellijke vrijlating politieke gevangenen

Het Europarlement heeft vandaag (met 563 stemmen voor en 3) tegen een resolutie aangenomen waarin het pleit voor gerichte economische sancties tegen Birma. VVD-voorzitter in het Europees Parlement Jules Maaten was de initiatiefnemer van de resolutie.

Jules Maaten: "De Europese regeringsleiders moeten het voorbeeld van de VS volgen en onmiddelijke sancties instellen tegen het militaire regime in Birma. Een totale investeringsstop zou het regime hard treffen. Ook zouden bedrijven het voorbeeld van Heineken moeten volgen en hun banden met Birma verbreken. Europa en de VS moeten nu een gezamenlijk blok vormen en daarmee Birma en zijn bevriende staten onder druk zetten."

Het Europarlement eist ook de onvoorwaardelijke vrijlating van Daw Aung San Suu Kyi en alle andere politieke gevangenen. Ook moet de EU geld vrijmaken voor de ondersteuning van onafhankelijke media, mensenrechten activisten en ngo´s.

Verklaring Maaten: "In Birma speelt een nieuw drama af. De junta heeft de confrontatie gekozen met duizenden vreedzame demonstranten. Dit is zeer te betreuren, want het is bewonderenswaardig dat de bevolking zelf de moed heeft genomen, om zonder hulp van buiten af, in verweer te komen. Ik ben voorstander van de onvoorwaardelijke vrijlating van Daw Aung San Suu Kyi, U Khun Htun Oo, Ko Min Ko Naing en alle andere politieke gevangenen en van snelle democratische hervormingen.

De Europese Commissie dient de noodfondsen, beschikbaar in objectief 1 van het Instrument voor Democratie en Mensenrechten budget, optimaal te benutten opdat voldoende steun gegeven kan worden aan onafhankelijke media, mensenrechten activisten en ngo´s in Birma.

Een verdere verscherping van de al bestaande economische sancties lijkt onontkoombaar. Ik pleit ervoor aan te sluiten bij de Britse en Amerikaanse maatregelen en strenge beperkingen op te leggen voor handelsactiviteiten en financiële transacties met Birma.

Het Europese Parlement moet een delegatie naar Birma sturen om zelf de situatie daar te beoordelen.'