Ingezonden persbericht


Controles handhavingsestafette succesvol dankzij samenwerking 166 Overijsselse handhavers constateren 443 overtredingen bij 739 controles

In de afgelopen week zijn 739 controles uitgevoerd door 166 toezichthouders van gemeenten, provincie, politie, waterschappen, VROM-inspectie, Algemene Inspectiedienst, Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Plantenziektekundige Dienst. Zij constateerden in totaal 443 overtredingen. Resultaat: 264 waarschuwingen, 26 processen-verbaal. Naar 153 overtredingen volgt nader onderzoek. Naast de gebruikelijke accenten zoals stort en verbranding van afval en illegale bomenkap is er dit jaar in Overijssel ook veel gecontroleerd op illegale bouw en brandveiligheid. De organisatie was in handen van het Servicepunt milieuhandhaving Overijssel, een samenwerkingsverband van de Overijsselse handhavingsinstanties.

Gedeputeerde Ranter, ambassadeur van de Overijsselse handhavingssamenwerking: "Ik vind de inzet van de betrokken instanties top! Er is op eenduidige wijze samengewerkt en gecontroleerd op veel onderwerpen tegelijkertijd. Hierdoor zijn ondernemers niet meer dan nodig belast. Het aantal overtredingen is voor een deel te verklaren door de grootschalige en gerichte aanpak van dit jaar. De meerwaarde van deze estafette zit overigens niet alleen in de getallen, maar vooral in de samenwerking tussen de handhavende instanties."

Illegale bouw
Er zijn 69 overtredingen van de bouwregels, geconstateerd zoals het bouwen zonder vergunning, ondeugdelijke constructies, aangebrachte verdiepingsvloeren in hallen, slopen zonder vergunning en illegaal gebruik. Nader onderzoek moet uitwijzen welke vervolgacties nodig zijn. Er is ook proces-verbaal opgemaakt tegen een illegaal gevestigde afvalinzamelaar. In een landbouwschuur werden o.a. sloopmotoren, afgedankte PC's en oude metalen, zoals koperdraad en kabels, gestript en gesorteerd.

Brandveiligheid
De 40 overtredingen liepen hier uiteen van niet-gekeurde brandblussers, slecht onderhoud van een brandmeldsysteem, niet-toegankelijke blusmiddelen en niet-zichtbare vluchtrouteaanduidingen. De betreffende ondernemers moeten deze tekortkomingen herstellen, zo niet dan volgen bestuurlijke maatregelen en een proces-verbaal.

Buitengebied
De helft van de processen-verbaal (13) vielen in het buitengebied. Overtredingen liepen hier uiteen van het illegaal verbranden van afval, illegale afvalstort tot het kappen van bomen. Anderen kregen een waarschuwing voor het hebben van verkeerde mestopslagen. Bij de controles op het verbranden van afval was er assistentie van een politievliegtuig. Tussen de controles door konden er dankzij de bemanning drie mannen worden aangehouden en ingesloten. Eerder op de middag waren zij betrokken bij een insluiping in een woning in Balkbrug. Vanuit de lucht werden zij 'opgepikt' . De auto van het drietal kon op aanwijzingen vanuit de lucht worden klemgereden. Eén van de mannen die er nog te voet vandoor ging, kon later op aanwijzingen van de vliegtuigbemanning, met een diensthond worden aangehouden. In hun auto werden de nodige 'inbrekergereedschappen' aangetroffen. Tegen het drietal wordt een nader onderzoek ingesteld.

Bedrijven
De provincie heeft 21 gemeentewerven gecontroleerd. De aandacht ging uit naar de administratie. Bij 10 gemeentewerven bleek dat CFK-houdende koelkasten en vrieskisten worden afgevoerd als oud ijzer of als wit- en bruingoed. Ook worden deze op een aantal locaties op onjuiste wijze opgeslagen. Bij 49 van de 83 gecontroleerde zwembaden bleken de logboeken niet op orde. Hierin wordt o.a. de watertemperatuur, pH-waarde en Chloorgehalte bijgehouden. De gemeenten hebben 309 bedrijven gecontroleerd. De foutieve opslag van gevaarlijk afval leverde 31 keer een overtreding op. Het gaat hier bijvoorbeeld om het ontbreken van verplichte veiligheidsconstructies en gevaarsaanduidingen. Andere overtredingen waren het wassen van bedrijfsvoertuigen buiten de wasplaats, niet-werkende olie-slibafscheiders en het ontbreken van vloeistofdichte vloeren.

----