Gemeente Tilburg

27-9-2007
Eerste woonzorgservicezones gepland in Groenewoud, DE Wijk, West en Noord
Tilburg werkt aan geschikte wijken voor ouderen en gehandicapten

Tilburg maakt meer wijken geschikt voor ouderen en gehandicapten. Een aantal van deze zogenaamde woonzorgservicezones krijgen nu vorm. De eerste staan gepland in Groenewoud, DE Wijk en Noord.

Wethouder Els Aarts (zorg): "We vinden het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, ook als ze beperkingen hebben. Dat stelt eisen aan de woningen, de straten en de voorzieningen voor zorg en welzijn. Het college heeft hiervoor een planning vastgesteld. We gaan kansen benutten, bijvoorbeeld als een zorginstelling plannen heeft voor nieuwbouw, of als een deel van de wijk wordt herontwikkeld. En natuurlijk bij nieuwbouwwijken, zoals DE Wijk. Groenewoud, Tilburg West en Tilburg Noord krijgen de eerste woonzorgservicezones in de bestaande stad."

Een woonzorgservicezone inrichten in DE Wijk is relatief gemakkelijk omdat het een nieuwbouwwijk is. Daar is direct bij de start al rekening gehouden met de eisen waar woonzorgservicezones aan moeten voldoen. In Witbrand West is ongeveer de helft van alle woningen levensloopbestendig gebouwd. In Witbrand Oost is dat zelfs 80 tot 90%. Een aantal zorgfuncties komt in de Knoop Zuid.

Groenewoud biedt kansen rond het Pater van den Elzenplein, zeker omdat Tilburg met dit plein meedoet aan het landelijke Pleinenproject.

West 3
In Tilburg 3 West is de visievorming afgerond. Aarts: "We willen een woonzorgservicezone realiseren in 't Zand. Dat wordt een combinatie van Kievitshorst en wijkcentrum 't Sant, waarbij de Wever de noodzakelijke 24-uurszorg gaat leveren. In de wijk het Wandelbos gaat de Wever een verpleegunit realiseren bij het Paletplein en er komt een multifunctionele accommodatie. Voor de Reit grijpen we de nieuwbouw van Zonnehof aan, waar ook een wijkrestaurant, een kleine supermarkt en een kinderdagverblijf komt. Er is samenwerking met het wijkcentrum, en Thebe levert de 24-uurszorg."

Ook in Tilburg-Noord is de visie vrijwel klaar. Daar worden woonzorgservicezones voorgesteld rond het Wagnerplein, het Verdiplein en de Quirijnboulevard.

Volgens het Algemeen Beleidsplan College Tilburg 2006-2010 moeten in heel Tilburg woonzorgservicezones ontwikkeld worden. De overige wijken komen de komende jaren aan de beurt. In woonzorgservicezones wonen zo'n 5000 tot 10.000 mensen. De meeste daarvan hebben geen zorg nodig, een aantal mensen heeft een beperkte hoeveelheid zorg nodig, en een aantal heeft intensieve zorg nodig. Zoveel mogelijk woningen worden levensloopbestendig gebouwd, zodat men er kan blijven wonen als men in een andere levensfase komt. De woonomgeving moet geschikt zijn voor mensen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Sociale veiligheid en buurtbeheer zijn goed geregeld. Er is één informatiepunt voor wonen, zorg en welzijn. Er zijn voldoende winkels, vrijetijdsvoorzieningen, sportvoorzieningen, en gemaksvoorzieningen (zoals klussendiensten, was- en strijkservice). En het openbaar vervoer moet goed zijn.

Wmo
In de wmo wordt beschreven hoe een basisniveau aan voorzieningen voor alle burgers in heel de stad beschikbaar is. In het kader van de wmo vraagt de gemeente aan burgers om actief met hun eigen zorg, maar ook met die van hun naasten bezig te zijn. Ouderen zijn een groep die net zo divers is als alle andere bevolkingsgroepen. Niet iedere oudere is zo fit als de andere en niet iedereen heeft even veel geld te besteden. In de wmo is geen apart beleid voor ouderen, maar deze groep wordt gezien als 'zilveren kracht'. Die kracht wil de gemeente aanspreken door mensen te ondersteunen bij initiatieven en door te stimuleren om zaken zelf op te pakken. De gemeente ziet het vervolgens als haar plicht om voorzieningen aan te bieden op de meest laagdrempelige manier, om het voor iedereen makkelijk te maken zorg te vinden.