Ministerie van Defensie

27-09-2007 17:30

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (17 â 23 SEPTEMBER)

Vorige week donderdag kwam de 20-jarige soldaat der eerste klasse Tim Hoogland om het leven bij een vuurgevecht in Uruzgan. Het lichaam van de overleden militair is afgelopen dinsdag overgebracht naar Nederland. Hij wordt in besloten kring begraven.

President Karzai heeft in het bestuur van de provincie Urzugan enkele wijzingen aangebracht. Hij benoemde Assadullah Hamdam tot nieuwe gouverneur van Uruzgan die daarmee Abdul Hakim Munib opvolgt. Hamdam heeft inmiddels een bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade in Kabul. Hij gaf te kennen te willen investeren in de dialoog met tribale leiders.

Een USAID vertegenwoordiger heeft een bezoek gebracht aan Kamp Holland. Doel van dit bezoek was om Commandanten Provincial Reconstruction Team (PRT) en Reconstruction Task Force (RTF) te ontmoeten. Tijdens deze ontmoeting werd gesproken over het voornemen om de steun van USAID aan Uruzgan uit te breiden.

De PRT activiteiten gaan onverminderd door. De afgelopen zes maanden zijn inmiddels 25 projecten in het Deh Rashan gebied afgerond. Afgelopen week is het herstel van de weg bij Karna afgerond. Bij Koshky is het nieuwe dak van een moskee geplaatst. Bij Sarshekli zijn vijf nieuwe waterpompen geplaatst. Thans lopen nog tien projecten waaronder een reconstructie van een moskee en de bouw van een muur om een school. De projecten moeten de bevolking in primaire behoeften voorzien, werkgelegenheid bieden en stammen bijeenbrengen. De Afghaanse bevolking is sterk betrokken bij de projecten en blijft op deze manier ook in nauw contact met het PRT.

Het Australische RTF zet zijn Quick Impact Projects in Tarin Kowt voort. Tevens bouwen en herstellen zij checkpoints in Tarin Kowt. Op de Trade School heeft het RTF naast de bestaande trainingen voor handwerklieden drie nieuwe cursussen toegevoegd; tegelzetten, plamuren en schilderen. Daarnaast is er een nieuwe vakopleiding voor de Afghaanse genie.

De situatie rond Deh Rawod is nog steeds instabiel. Nederlandse en Afghaanse eenheden patrouilleren daar intensief. Afgelopen week zijn daardoor meerdere vuurcontacten geweest in deze omgeving. In enkele gevallen is daarbij ook luchtsteun geleverd door Apache gevechtshelikopters. Ook in de omgeving van Chora raakten enkele patrouilles in vuurcontact en werd ondersteuning geleverd met de gevechtshelikopters. De inzet van F-16âs speelde zich de afgelopen week voornamelijk af in de provincie Helmand. Meerdere keren werd steun verleend aan grondeenheden die met OMF strijders in vuurcontact waren geraakt. Eén enkele keer zijn de F-16âs ingezet in het noorden van de provincie Uruzgan. Bij alle vuurcontacten vielen aan de zijde van de tegenstander mogelijk slachtoffers.