VVD


27-9-2007

VVD eurofractie vraagt oordeel Europese Commissie over Nederlandse vliegbelasting

VVD-europarlementariƫr Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de Europese Commissie schriftelijke vragen gesteld over de invoering van een Nederlandse vliegbelasting.

Hennis-Plasschaert wil van de Europese Commissie weten of deze belasting niet in strijd is met internationale verdragen en/of het niet simpelweg resulteert in staatssteun voor de luchthaven Schiphol.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "De beoogde milieudoelstelling is een mooi excuus om de schatkist over de rug van de Nederlandse luchtvaartpassagier te vullen. Zoveel is duidelijk. Zelfs het Milieu- en Natuurplanbureau stelt dat het effect, van de voorgestelde belasting, op de CO2-uitstoot van de luchtvaart in Nederland marginaal is. Verder is het verbazingwekkend dat de Nederlandse regering in haar toelichting 'trots' vermeldt dat bij een heffing als deze het passagiersvervoer op Nederlandse luchthavens op termijn 7 tot 26% lager zou kunnen liggen. Hierbij toont zij een volledig gebrek aan ambitie als het gaat om (het behoud van) de werkgelegenheid die de sector genereert. Over maatschappelijke kosten gesproken. Los van dit alles, lijkt het er voorts op dat de Nederlandse regering voorbij gaat aan een aantal belangrijke internationale en Europese bepalingen. Voldoende redenen dus om de Nederlandse plannen inzake de vliegbelasting aan de Europese Commissie voor te leggen."