Provincie Limburg

Persberichten

Gezamenlijke Limburg agenda een feit!
Gedeputeerde Staten en een VLG delegatie bereiken overeenstemming

Het college van Gedeputeerde Staten heeft met een delegatie vanuit de Vereniging van Limburgse Gemeenten (VLG) overeenstemming bereikt over een gezamenlijke Limburg agenda die cruciaal is voor de duurzame ontwikkeling van Limburg. GS:"We hebben het hier over een unieke situatie. Het is voor het eerst dat de regionale overheden gezamenlijk een agenda voor Limburg hebben opgesteld."

De afgelopen periode is regelmatig overleg gevoerd tussen het college van Gedeputeerde Staten (GS) en een delegatie vanuit de Vereniging Limburgse Gemeenten (VLG) over de uitwerking van het coalitieakkoord. Onderdeel van het overleg was het opstellen van een verbindende strategische Limburg agenda met projecten die cruciaal zijn voor de duurzame ontwikkeling van Limburg. Deze agenda maakt duidelijk waar voor én in Limburg de focus ligt. Deze agenda gebruiken Provincie en Limburgse gemeenten voor hun gesprekken over de toekomst van Limburg met Den Haag en Brussel en in gesprekken met private partners. Hierdoor spreken de overheden in Limburg met één mond. De Provincie neemt hierin de regisseursrol. De dossiers die door de Provincie en de VLG delegatie als strategische cruciaal benoemd zijn, zijn:
1. Sterke, innovatieve en duurzame economie (Versnellingsagenda / clusters van kracht);

2. Euregionale bereikbaarheid en ontsluiting steden (fysieke en digitale infrastructuur);

3. Grensoverschrijdende samenwerking / internationalisering (o.a. aanbevelingen commissie Hermans) ;

4. Demografische ontwikkeling als kans (inspelen op trends van vergrijzing, ontgroening en krimp);

5. Integrale gebiedsontwikkeling (strategische projecten uit het ruimtelijk, economische en sociale domein die gebiedsgericht ontwikkeld worden);

Per regio is focus aangebracht door middel van strategische projecten. Deze projecten vormen de basis voor nadere concretisering per regio en sluiten aan bij de Rijks(ontwikkelings)agenda's. In oktober en november zullen GS met de vijf regio's in Limburg overleg voeren om tot concrete afspraken te komen die in het verlengde liggen van deze Limburg agenda. Ook zullen zij de strategische projecten uit het sociale, ruimtelijke en economische domein verder invullen en uitwerken. Naast de Limburg agenda werkt de Provincie ook aan afsprakenkaders met individuele gemeenten die betrekking hebben op meer reguliere zaken.

De Limburg agenda zal in VLG verband besproken worden tijdens de Strategische Agendadag op 19 oktober aanstaande.

27-9-2007 17:39