Gemeente Veldhoven


Les 13: Mantelzorg


01 oktober 2007

'Leer Veldhoven kennen in 27 delen' Burgemeester Jack Mikkers

Burgemeester Jack Mikkers heeft in zijn installatiespeech de gemeenteraad uitgenodigd om een cursus te verzorgen 'Leer Veldhoven kennen in 27 delen'. Hij heeft alle raadsleden verzocht hem mee op stap te nemen: naar bedrijven, naar verenigingen, naar mooie of juist naar minder mooie plekken, om kennis te maken met mensen en buurten. Jack Mikkers doet verslag van de lessen die hij inmiddels heeft bijgewoond.

Les 13: Mantelzorg: een compliment waard!

Docent: Pieter Venema (PvdA)

Cursusdag: 27 september 2007

Weer een hele inburgeringsdag vandaag. Het eerste deel van de dag werd gevuld door iemand die "tijdelijk" de gemeenteraad van Veldhoven heeft versterkt. Pieter Venema heeft namelijk de heer Jan Rijnbeek vervangen tijdens diens afwezigheid vanwege ziekte. Pieter heeft afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering afscheid genomen, maar hij is behouden gebleven voor de Veldhovense politiek door zijn commissielidmaatschap. Zijn idee voor deze cursusdag stond in het teken van mantelzorg. Vaak worden mantelzorgers verward met vrijwilligers, echter voor vrijwilligerswerk kies je. Je kiest ervoor om actief te worden bij een vereniging, een bestuur, een goed doel of iets dergelijks. Mantelzorg overkomt je, door een hulpbehoevende partner, kind, familielid of buur. Op enig moment is er iemand die in een situatie komt dat hulp verlenen noodzaak wordt. Door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt de druk op mantelzorgers steeds groter, immers de overheid gaat steeds meer uit van eigen verantwoordelijkheid en van het maken van eigen keuzes. Dat noopt voor een goed ondersteuningsapparaat voor de mantelzorger, die op enig moment wordt geconfronteerd met hulpvragen, regelingen, wetten, etc. In Veldhoven kunnen mantelzorgers gelukkig gebruik maken van het Steunpunt Mantelzorg Veldhoven, één van de activiteiten van SWOVE, de stichting Welzijn Ouderen in de Veldhovense gemeenschap. Zij zijn gevestigd in D'n Tref, op loopafstand van het gemeentehuis, dus lekker dichtbij.

Ontvangst bij SWOVE

Om 09.00u werden we ontvangen door de heer Theo Coppens (directeur) en een aantal van zijn zeer gemotiveerde medewerksters. Door middel van een "powerpoint"-presentatie werden wij ingewijd in de diverse activiteiten van SWOVE. Er werd wat langer stilgestaan bij het Steunpunt Mantelzorg, Op basis van referentiecijfers zijn er in Veldhoven ongeveer 6500 mantelzorgers actief, 1 op de 5 van deze mensen is zwaar belast. Door middel van het steunpunt probeert men de "bekende" mantelzorgers te ondersteunen. Er zijn echter wat problemen te overwinnen: hoe bereik je de mantelzorgers? Wie zijn het en waar zitten ze? Hoe win je als steunpunt het vertrouwen van de mantelzorgers? Mantelzorgers hebben het al zo druk, ze maken geen tijd om zich te laten ondersteunen. Vandaar dat SWOVE er voor gekozen heeft om de drempel zo laag mogelijk te houden en bijvoorbeeld inloopochtenden te organiseren waar mantelzorgers elkaar ontmoeten en met elkaar ervaringen uitwisselen.

Vanochtend was er weer zo'n inloopochtend, waar mijn docent en ik te gast mochten zijn. Het werd een ochtend waar je als persoon rijker van werd. De ervaringen, de verhalen, de liefde en de zorg, die in de gesprekken naar voren kwamen gaven me een rijke ervaring waar ik warm van werd en waarbij het respect voor de mensen die aanwezig waren tijdens de gesprekken naar oneindige hoogte groeide. Gezien het persoonlijke karakter van de gesprekken zal ik hier op de weblog daar niet over vertellen, maar geloof me, elk verhaal greep me aan. Ook het beeld van "de mantelzorger" (als die tenminste bestaat) werd genuanceerd, een mantelzorger is van alle leeftijden. Een kleinzoon van 14 jaar die de ramen lapt, tot een partner van 83 jaar die alles verzorgt.

Een compliment voor alle mantelzorgers!

Het Rijk heeft ook ingezien dat mantelzorg een belangrijk gegeven is in Nederland en men heeft het "Mantelzorgcompliment" bedacht. Dit "compliment" kan door de zorgbehoevende worden verstrekt aan één mantelzorger en bestaat uit een bedrag van EUR 250,=. Het lijkt een sympathieke regeling maar om dit te verkrijgen moet je weer een aantal formulieren invullen en aan allerlei regels voldoen. Dan blijkt maar weer eens dat de regels in ons land niet zijn gebouwd op vertrouwen, maar op wantrouwen. Denkend aan de regeling, maar ook constaterende dat niet iedereen zal voldoen aan de gestelde voorwaarden, ben ik het absoluut niet eens met de naam van de regeling. Degene die niet voldoet zou namelijk geen compliment krijgen voor het goede werk. Dus vandaar maar vanaf deze plek, wil ik alle mantelzorgers complimenteren met het geweldige werk. Tevens een compliment aan alle mensen van SWOVE, voor al het goede "ondersteuningswerk". Kortom het was een indrukwekkende ochtend.