Universiteit Maastricht

27 september 2007
Bibliotheekvoorzieningen OUNL samen met UM
(Gezamenlijk persbericht Open Universiteit Nederland / Universiteit Maastricht)

De Open Universiteit Nederland en de Universiteit Maastricht gaan op bibliothecair vlak de krachten bundelen. De boeken- en papieren tijdschriftencollectie van de OUNL wordt gedeeltelijk opgenomen in de UM-collectie en medewerkers van de Open Universiteit krijgen daarom een lenerspas van de Universiteitsbibliotheek. Door de samenwerking kunnen zowel de OUNL als de UM hun digitale collecties uitbreiden. De digitale collectie van de Open Universiteit is voortaan toegankelijk via de Universiteitsbibliotheek van Maastricht. In de volgende fase kunnen ook OUNL-studenten van deze digitale bronnen gebruik maken. Op donderdag 27 september wordt het samenwerkingscontract getekend tussen de Open Universiteit Nederland en de Universiteit Maastricht door Gerard Mols (rector magnificus UM) en Theo Bovens (voorzitter College van bestuur OUNL). De OUNL en UM verkennen nog meer terreinen voor mogelijke samenwerking.

Gevolgen samenwerking
In eerste instantie regelt de samenwerkingsovereenkomst de integratie van de collecties en de toegang voor medewerkers van de Open Universiteit tot voorzieningen van de Universiteitsbibliotheek van Maastricht. In de volgende fase wordt afgesproken hoe de studenten van de Open Universiteit hiervan gebruik kunnen maken. UB-UM ondersteunt nu 12.000 `eigen' studenten en 2.500 medewerkers plus de medewerkers van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Door de nieuwe samenwerkingsovereenkomst wordt het aantal (vooral digitale) gebruikers van de UB-UM uiteindelijk meer dan verdubbeld. De Open Universiteit heeft verspreid over Nederland ruim 700 medewerkers en meer dan 20.000 studenten. Op de campus van de Open Universiteit in Heerlen komt in de plaats van de mediatheek een servicepunt. Dit heeft overigens geen ontslagen tot gevolg.

Samenwerking leidt tot kwaliteitsverbetering
In het universitair onderwijs, en zeker bij een instelling met afstandsonderwijs, is het steeds noodzakelijker geworden dat medewerkers en studenten toegang hebben tot elektronische bronnen (resource based learning). Voor relatief kleine instellingen is dit een kostbare zaak en is het moeilijk om kwalitatief goede bibliotheekfaciliteiten te leveren. Door samenwerkingsverbanden aan te gaan kunnen organisaties gebruikmaken van schaalvoordelen. De Universiteitsbibliotheek heeft zich daarom de laatste jaren ingespannen om haar digitale informatiediensten ook beschikbaar te stellen aan samenwerkingspartners van de UM zoals bijv. in 2006 aan het Atrium Medisch Centrum Heerlen|Kerkrade. Door inzet van automatisering, innovatieve productontwikkeling en goede afspraken met uitgevers is dit haalbaar gebleken. Voor een verdere kwaliteitsimpuls zijn de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit beiden op zoek gegaan naar samenwerkingspartners en dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de samenwerkingsovereenkomst die op 27 september wordt getekend.

Noot voor de pers:
Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd om de feestelijke ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst bij te wonen, op donderdag 27 september om 16:00 uur in de Universiteitsbibliotheek UM, locatie Grote Looiersstraat 17, vergaderkamer 0.104, bereikbaar via de ingang aan de Grote Looiersstraat 17.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Miranda de Kort, woordvoerder Open Universiteit Nederland, tel. 045-5762392 of mail miranda.dekort@ou.nl