Gemeente Someren


www.dewereldaantafel.nl officieel gestart 02-10-2007 Provinciale subsidie voor Brabantse huiseigenaren 02-10-2007 Donderdag 27 september jl.:
www.dewereldaantafel.nl officieel gestart

Op donderdag 27 september jl. heeft wethouder Kusters de website www.dewereldaantafel.nl officieel in gebruik genomen. De Stichting De Wereld aan Tafel is in 2005 op initiatief van de gemeente Someren in het leven geroepen om activiteiten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking te ondersteunen en faciliteren. Daarnaast heeft de Stichting als doel om de mondiale bewustwording in de gemeente Someren te vergroten.

foto van Wethouder Kusters die de website officieel in gebruik neemt (foto: Annemie Urlings)

Stichting De Wereld aan Tafel
Eind 2004 heeft de gemeente een oproep gedaan voor personen die zich betrokken voelen bij internationale samenwerking en mondiale bewustwording en zich daarvoor enthousiast willen inzetten. De vrijwilligers die zich naar aanleiding van deze oproep hebben aangemeld hebben samen de stichting De Wereld aan Tafel opgericht. Door middel van o.a. voorlichtingsactiviteiten probeert zij de mondiale bewustwording in de gemeente Someren te vergroten en bekendheid te geven aan (kleinschalige) ontwikkelingsprojecten die hun wortels in Someren hebben. Daarnaast dient de stichting als een gesprekspartner van de gemeente. De Wereld aan Tafel adviseert het gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd over verzoeken om een geldelijke bijdrage voor projecten die op ontwikkelingssamenwerking (en daarmee op bewustwording) zijn gericht.

De website www.dewereldaantafel.nl is een belangrijk middel voor de Stichting om bekendheid te geven aan de activiteiten die op het gebied van ontwikkelingssamenwerking door Somerense verenigingen of particulieren worden uitgevoerd. Samen met de overige activiteiten streeft de Stichting ernaar een grote bijdrage te leveren aan de mondiale bewustwording in Someren.

Provinciale subsidie voor Brabantse huiseigenaren

Wie als huiseigenaar energiebesparende maatregelen neemt, wordt daarvoor beloond door de provincie Noord-Brabant. Huiseigenaren kunnen 500,- subsidie krijgen. Deze campagne, die al een jaar loopt, duurt tot 1 december 2007.

Energiebesparende maatregelen zijn van groot belang voor milieu en economie. Daarom wil de provincie het Brabantse huiseigenaren extra aantrekkelijk maken om hieraan een steentje bij te dragen. De campagne van de provincie richt zich op eigenaren van woningen in Brabant die vóór 1995 zijn gebouwd. Doel is u als woningeigenaar enthousiast te maken voor energiebesparende maatregelen in of aan uw huis. Denk aan dubbel glas, een zonneboiler, een HR-ketel of dakisolatie.

Wie als huiseigenaar twee energiebesparende maatregelen neemt, komt in aanmerking voor 500,- subsidie. Bijkomende voordelen zijn dat de energierekening daalt en de waarde en het comfort van het huis stijgen.
afbeelding van de folder

Hoe huiseigenaren voor subsidie in aanmerking komen, lezen ze op www.brabantbespaart.nl. Deze website bevat ook een quick-scan, waarmee de huiseigenaar een op zijn situatie toegesneden advies krijgt. Deze informatie is ook te verkrijgen via telefoonnummer 073-6808120.

De campagne loopt nog enkele maanden. Op 1 december 2007 moeten de subsidieaanvragen bij de Provincie binnen zijn.

Indien men kiest voor het installeren van een zonneboiler, dan kan bij de Gemeente Someren nog bovenop de voornoemde subsidie een subsidie van 158,82 worden aangevraagd.

Deze subsidie kent een subsidieplafond, waardoor uitsluitend aan de eerste 10 aanvragers subsidie kan worden toegewezen. Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met onze energiecoördinator, Clemens Dijcks (afdeling Realisatie, Beheer en Onderhoud).

Een informatiefoldertje kunt u desgewenst in het gemeentehuis ophalen bij het loket Wonen van de afdeling VROM. Informatie over de maatregelen die in aanmerking komen en de volledige voorwaarden van de regeling vindt u op www.brabantbespaart.nl.

hond, riskeert u een boete van 75,00.