Gemeente Boxtel

Besluiten gemeenteraad 27-9-2007

Besluiten gemeenteraad 27 september 2007

In de raadsvergadering van 27 september 2007 zijn de volgende besluiten genomen: * Aanpassing Verordening op de fractieondersteuning * Grondexploitatie bedrijventerrein Vorst * Plan van aanpak wortelschades en bermversteviging * Aanpassing Verordening Toeslagen en Verlagingen in het kader van de Wet werk en bijstand (WWB) * Afgifte representativiteitverklaring programmabepalend orgaan Omroep Dommelland * Rapport Rekenkamercommissie over de Programmabegroting 2007 - 2010 * Eerste bestuursrapportage 2007 * Gemeentelijk Verkeers en Vervoerplan (GVVP) * Participatie verordening Wet maatschappelijke ondersteuning

Begin van de pagina

Aanpassing Verordening op de fractieondersteuning
---

De raad past de Verordening op de fractieondersteuning 2003 aan. De fractievoorzitters hebben de griffier verzocht een voorstel voor te bereiden voor een beperkte vergoeding van gemaakte kosten van facilitering van commissieleden / niet-raadsleden via de Verordening op de fractieondersteuning. De fractie van de SP stemt tegen het voorstel. Zij wil geen verhoging van de fractievergoeding omdat de SP geen verschil wenst te maken tussen vrijwilligers die binnen de partij actief zijn op ander vlakken dan het raadswerk. Ook zou in de gemeente geen onderscheid gemaakt moeten worden tussen vrijwilligers actief in de politiek en vrijwilligers bij verenigingen e.d. Daarnaast vindt de SP de huidige fractievergoeding al toereikend en zouden de fracties besteding van deze gelden moeten verantwoorden.

Begin van de pagina

Grondexploitatie bedrijventerrein Vorst
---

De gemeenteraad stelt de grondexploitatie bedrijventerrein Vorst vast en brengt het exploitatiesaldo ten gunste van de reserve grondexploitatie. De gemeente Boxtel is bezig met de ontwikkeling van bedrijventerrein Vorst. Met de komst naar bedrijventerrein Vorst van het Datacenter van de Rabobank en het aantrekken van de economie is de ontwikkeling versneld. Om inzicht te krijgen in de financiële consequenties van de ontwikkeling is er een grondexploitatie opgesteld voor heel (1e en 2e fase) de ontwikkeling van bedrijventerrein Vorst. De fractie van Balans legt een stemverklaring af waarin zij geacht wil worden in te stemmen met het voorstel, met name in belang van de Boxtelse ondernemers. Zij vindt de voorgestelde exploitatie echter een gemiste kans omdat het saldo te gering is om een bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van de verkeersproblematiek van Boxtel.

Begin van de pagina

Plan van aanpak wortelschades en bermversteviging
---

De raad neemt kennis van de knelpunten en stemt in met het plan van aanpak voor wortelschades en bermversteviging. Bij de vaststelling van de begroting 2007 is een motie aangenomen om een plan van aanpak inclusief kostenraming op te stellen waarin tot uitdrukking komt op welke wijze de wegen en fietspaden in het buitengebied toekomstbestendig én verkeersveilig kunnen worden ingericht. De financiële consequenties van het plan van aanpak, structureel EUR 20.000,- extra kosten worden afgewogen bij de behandeling van de begroting 2008.

Begin van de pagina

Aanpassing Verordening Toeslagen en Verlagingen in het kader van de Wet werk en bijstand (WWB)
---

De Verordening Toeslagen en Verlagingen in het kader van de Wet werk en bijstand wordt door de raad aangepast. In het kader van de samenwerking met de gemeente Haaren op het gebied van Sociale Zaken zijn alle verordeningen en beleidsregels van beide gemeenten zo veel als mogelijk op elkaar afgestemd. Dit geldt ook voor de Verordening Toeslagen en Verlagingen. Met deze aanpassing wordt een correctie toegepast op de betreffende verordening.

Begin van de pagina

Afgifte representativiteitverklaring programmabepalend orgaan Omroep Dommelland
---

De raad meldt aan het Commissariaat voor de Media dat het programmabepalend orgaan van Omroep Dommelland aan de eisen gesteld in artikel 30 van de Mediawet voldoet. Op 8 oktober 2002 heeft het Commissariaat voor de Media aan de Stichting Omroep Dommelland 5 jaar zendtijd voor lokale omroep toegewezen. Inmiddels heeft Stichting Omroep Dommelland een verzoek ingediend voor verlenging van deze zendtijdmachtiging met 5 jaar. Het Commissariaat voor de Media vraagt advies aan de gemeente Boxtel alvorens zij een besluit nemen op de verlenging van de zendtijd.

Begin van de pagina

Rapport Rekenkamercommissie over de Programmabegroting 2007 - 2010
---

De raad neemt het rapport van de Rekenkamercommissie voor kennisgeving aan. Daarnaast richt de gemeenteraad een interne taakgroep op met als opdracht de totstandkoming van een nieuwe inhoudelijke vormgeving van de Programmabegroting te realiseren vanaf het dienstjaar 2009. Daarbij nodigt de raad het College van burgemeester en wethouders uit bij de Programmabegroting 2008-2011 aan te geven welke onderzoeken worden gehouden in de jaren 2008 tot en met 2011. De Rekenkamercommissie heeft de resultaten van haar eerste onderzoek voorgelegd. Het betreft onderzoek naar de mate van geschiktheid van de Programmabegroting voor het sturen door de raad van het gemeentelijk beleid. De Rekenkamer concludeert dat de Programmabegroting helder is ingedeeld in programma's en een goede onderbouwing geeft van de ontwikkeling van de financiële exploitatie ten opzichte van de begroting van het voorgaande jaar. Desondanks zijn verbeteringen mogelijk. Het College van burgemeester en wethouders onderschrijft de conclusies. De fracties van Balans en van de Democratische Partij Boxtel / Liempde leggen een stemverklaring af waarin zij geacht willen worden in te stemmen met het voorstel behoudens het onderdeel over het oprichten van een interne taakgroep.

Begin van de pagina

Eerste bestuursrapportage 2007
---

De raad stemt in met de eerste bestuursrapportage 2007. Met de bijstelling van de begroting 2007 wordt een actueel inzicht geboden in de financiële ruimte voor 2007 en de knelpunten bij de uitvoering daarvan. Op basis van een actuele begroting kunnen beslissingen beter onderbouwd worden. De fractie van de Democratische Partij Boxtel / Liempde legt een stemverklaring af waarin zij geacht wil worden in te stemmen met het voorstel behoudens de in de toelichting genoemde "mutaties in investeringen". De fractie van Balans legt een stemverklaring af waarin zij geacht wil worden in te stemmen met het voorstel maar is niet akkoord met de kosten voor project Europese subsidies, financiële bijdrage internationaal circusfestival Circo Circolo en de kosten voor de nieuwe nota Duurzame ontwikkeling.

Begin van de pagina

Gemeentelijk Verkeers - en Vervoerplan (GVVP)
---

De raad: 1. neemt kennis van de voortgang van de totstandkoming van het GVVP; en 2. hanteert niet langer de sanering van de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat en de aanleg van de Noordelijke ontsluitingsweg als uitgangspunt maar parkeert deze tijdelijk totdat een volledige probleemanalyse heeft plaatsgevonden in het kader van het op te stellen GVVP.

Een GVVP is een beleidsstuk waarin Rijks- en Provinciaalbeleid ten aanzien van verkeer en vervoer worden verfijnd en vertaald naar lokaal niveau. De fractie van Balans dient een amendement in waarin zij voorstelt kennis te nemen van de voortgang van de totstandkoming van het GVVP; de gedane uitspraken van de raad van 16 december 2004 en 7 juli 2005 te respecteren en meenemen in het GVVP; te kiezen voor een integrale benadering, dus alle wensen meenemen in het GVVP en de kansen die zich voordoen als gevolg van de verbreding van de A2 te benutten en mee te nemen in het GVVP. Het amendement wordt verworpen.

De fractie van de VVD dient een amendement in waarin zij voorstelt lid 2 van het besluit te vervangen door een nieuw tweede lid, luidende: * A. De noordelijke ontsluitingsweg als tracéstudie op te nemen en de sanering van de dubbele spoorwegovergang in de Tongerensestraat nadrukkelijk als knelpunt mee te nemen. * B. Het eerste deel van de Noordelijke ontsluiting Colenhoef - Kapelweg (omleiding Kalksheuvel) nader uit te werken.

Het amendement wordt verworpen. De fracties van VVD, PDP en Balans stemmen tegen het voorstel waarmee het voorstel is aangenomen.

De fracties van Boxtels Belang en Democratische Partij Boxtel / Liempde leggen een stemverklaring af waarin zij geacht willen worden in te stemmen met lid 1 van het voorstel maar dat zij niet akkoord gaan met lid 2 daar de knelpunten bekend zijn en dienen te worden aangepakt in plaats van te worden "geparkeerd en onderzocht".

De fractie Balans legt een stemverklaring af waarin zij geacht wil worden in te stemmen met lid 1 van het voorstel maar zij gaan niet akkoord met lid 2. Omdat dit geen respect toont voor eerdere raadsbesluiten en geen respect voor de provinciale toestemming voor een deel van de Noordelijke ontsluitingsweg; daarnaast doet het voorstel geen recht aan de belangen van het WeB en het gebied Kalksheuvel. Bovendien bevestigt het voorstel het beeld dat steeds meer natuur beschermd wordt en vervolgens als barrière gebruikt wordt tegen mogelijke verkeersoplossingen en is het besluit juridisch incorrect.

Begin van de pagina

Participatie verordening Wet maatschappelijke ondersteuning
---

De raad stelt de participatie verordening Wet maatschappelijke ondersteuning vast. Door deze vaststellen verkrijgt de daarbij behorende Wmo-adviesraad de wettelijke basis om de belangen, in het kader van de Wmo, van de inwoners van Boxtel, met name doelgroepen die behoren bij de prestatievelden, te behartigen. Daarnaast wordt met de instelling van een Wmo-adviesraad beoogd meerwaarde te bereiken in de kwaliteit van de dienstverlening bij de uitvoering van de Wmo.

Begin van de pagina