Ingezonden persbericht


Vooraankondiging

30 augustus 2007

Anton de Kom-lezing 2007

Opvattingen van gelovigen over homoseksualiteit: de grens tussen vrijheid van meningsuiting en homodiscriminatie

Verzetsmuseum Amsterdam en Art.1 organiseren op donderdag 27 september in het museum de eerste Anton de Kom-lezing. Peter Bergwerff, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad spreekt dan over de ogenschijnlijke botsing tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie van homoseksuelen. Herman Meijer is coreferent.

Wij, Nederlanders, zijn trots op de verworven vrijheden in ons land, waar ruimte is voor diverse religies en levensovertuigingen. We vinden het belangrijk dat iedereen in onze samenleving zijn stem laat horen en zich niet belemmerd voelt een afwijkende mening te hebben of zelfs kritiek te uiten. Daarbij hechten we in Nederland veel waarde aan het recht op gelijke behandeling. Bij wet is geregeld dat iedereen in gelijke gevallen, gelijk behandeld wordt, ongeacht etnische afkomst, sekse, religie of seksuele gerichtheid. Hoewel deze grondwettelijke waarden op papier vredig naast elkaar staan, lijken ze in de praktijk soms met elkaar te botsen. Zo ontstaat er vaak onenigheid wanneer mensen op basis van hun geloof zich al dan niet discriminerend uitlaten over homoseksualiteit. Maar wanneer houdt nu onze vrijheid van meningsuiting op en bevinden we ons op het vlak van homodiscriminatie?

Peter Bergwerff, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, zal zijn visie geven op de (on)mogelijke combinatie van geloof en homoseksualiteit en in hoeverre gelovigen in hun benadering van homoseksuelen de wet overtreden. Herman Meijer, voorzitter bestuur Art.1 en voorzitter van de Dialoog Adviesraad over homoseksualiteit, religie, levensbeschouwing en ethiek, zal als coreferent reageren op de lezing. Daarna krijgt de zaal gelegenheid om onder leiding van mevrouw Meryem Kilic-Karaslaan (adviseur bij Twijnstra Gudde) met de sprekers in discussie te gaan. De lezing wordt afgesloten met een drankje in de entreehal van het museum.

Sinds 2002 organiseren Art.1 en het Verzetsmuseum Amsterdam ieder jaar een gezamenlijke lezing over intolerantie en discriminatie. De samenwerking tussen Art.1 en het Verzetsmuseum laat zien dat discriminatie en het verzet ertegen van alle tijden is. Voorheen heette deze voordracht LBR-lezing; met de naamsverandering van het LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie) naar Art.1 in 2007, heeft de lezing ook een nieuwe naam gekregen, de Anton de Kom-lezing. Met het vernoemen van de lezing naar Anton de Kom menen Art.1 en het Verzetsmuseum Amsterdam recht te doen aan de inhoud ervan. De Kom (1889 - 1945) kwam als schrijver op voor zijn Surinaamse landgenoten tijdens de koloniale onderdrukking en was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Zijn onvermoeibare strijd tegen onrecht vormt een inspiratie voor zowel Art.1 als het Verzetsmuseum Amsterdam.

In het kader van de lezing houden wij een korte enquête met acht stellingen. De stellingen zijn gerelateerd aan het thema religie en homoseksualiteit. Zie voor meer informatie en het invullen van de enquête de bijlage.

De Anton de Kom-lezing vindt plaats in het Verzetsmuseum Amsterdam en is gratis toegankelijk. In verband met het beperkte aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk:

tel 020 - 620 25 35 of e-mail info@verzetsmuseum.org


---

Anton de Kom-lezing 2007 door Peter Bergwerff

do 27 september, 19.30 uur - entree gratis (incl. museumbezoek)

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden exposities

Plantage Kerklaan 61 di-vr 10.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 12.00 - 17.00 uur

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org, tel 020 620 25 35 of Art.1, Wies Dinsbach, w.dinsbach@art1.nl, tel 010 201 0 201

Bijlage

Wat is uw mening over religie en homoseksualiteit?

In het kader van de lezing houdt Art.1 een korte enquête met acht stellingen. De stellingen zijn gerelateerd aan het thema religie en homoseksualiteit. We zijn benieuwd of u het wel of niet eens bent met deze stellingen, bijvoorbeeld:


- "Alle jongeren moeten op school leren om homoseksuelen te accepteren."


- "Binnen de religieuze gemeenschap moet het afwijzen van homoseksualiteit mogelijk zijn."

U kunt meedoen door via onderstaande link de enquête te openen en in te vullen (duurt ongeveer 10 minuten) en naar Art.1 terug te sturen (antondekomlezing@art1.nl). Uiteraard worden al uw gegevens en antwoorden vertrouwelijk behandeld. Open de enquête & laat uw mening horen!. Stuur de enquête ook door naar andere geïnteresseerden in uw omgeving!

Klik hier om de enquete te openen http://www.art1.nl/scripts/download.php?document=308

Hartelijk dank voor uw medewerking en we hopen u donderdag 27 september te mogen verwelkomen!


---- --