Ingezonden persbericht


Telen met toekomst nodigt u uit voor Praktijkmiddag bladschimmelbestrijding suikerbieten

Donderdag 27 september, 14.00 - 16.00 uur, Proefboerderij Wijnandsrade, op het perceel gelegen aan de Allee (doorgaande weg van Wijnandsrade naar Swier).

Veldbijeenkomst 27 september
Na drie zeer geslaagde bijeenkomsten 'Onkruidbestrijding in bieten' en een drukbezochte middag 'Bladschimmelbestrijding in suikerbieten' nodigen we u graag uit voor de 2e en tevens laatste veldbijeenkomst voor dit seizoen over bladschimmelbestrijding in suikerbieten. Donderdag 27 september tussen 14.00 en 16.00 uur kunt u de demo in suikerbieten bezoeken waar u een toelichting krijgt. Telen met toekomst organiseert deze open middag voor bietentelers, loonwerkers en de gewasbeschermingsmiddelenhandel in Zuid-Limburg. In de demo worden 5 strategieën en een onbehandeld object met elkaar vergeleken. Wellicht ligt uw strategie ook in de demo.

Achtergrond
De aantasting door de bladschimmels cercospora, meeldauw en roest kan veel schade veroorzaken. Het blijkt dat het best moeilijk is om deze schimmels met de juiste strategie aan te pakken. Nog teveel percelen worden te zwaar aangetast, waardoor kostbare opbrengst verloren gaat. Inmiddels is het bladschimmeladviesmodel ontwikkeld en dit jaar voor elke teler gratis te gebruiken via www.irs.nl/bladschimmel. Nu er 2 weerpalen in Zuid-Limburg bij gekomen zijn kan iedereen gebruik maken van een weerpaal in de buurt. Het programma houdt rekening met de ziektedruk en gunstige weersomstandigheden voor de ontwikkeling van bladschimmelziekten. Het geeft advies wanneer gespoten moet worden. Hierdoor kan de bespuiting wellicht op het juiste tijdstip plaats vinden en kan onnodig opbrengstverlies voorkomen worden en bovendien kunnen onnodige bespuitingen achterwege blijven. Dit is gunstig voor het milieu en voor uw portemonnee.

Deze praktijkmiddag is georganiseerd in samenwerking tussen Covas, IRS en Telen met toekomst (PPO/DLV). De middag is mede gefinancierd door Provincie Limburg.

-----------------------
Demonstratieperceel bladziekten
Allee Wijnandsrade

Jurgen Maassen
IRS
Postbus 32
4600 AA Bergen op Zoom
T: 0164 274 407
F: 0164 250 962
E: mailto:maassen@irs.nl
I: www.irs.nl


---- --