Publieke gezondheidszorg gaat kabinet extra helpen met preventie


Sector organiseert vanmiddag een debat over plan van aanpak

UTRECHT, 20070927 -- Dertien beroepsverenigingen en 23 instituten en gezondheidsfondsen in de publieke gezondheidszorg juichen de nieuwe visie en de preventiemaatregelen van het kabinet toe. Het kabinet wil hogere accijns op tabak en alcohol invoeren, de leeftijdsgrens voor verkoop van alcohol optrekken, extra geld vrij maken voor proefprojecten met "bewegen op recept", meer sport en spel op school en fruit in de schoolpauze. Dat zijn uitstekende (preventieve) maatregelen die de gezondheid van burgers in ons land zullen verbeteren. Over deze en andere aspecten van het kabinetsbeleid organiseert de sector vanmiddag een openbaar debat in Novotel te Den Haag.

Het kan niet anders zijn dan dat de sector zich zal inspannen om deze kabinetsplannen tot een succes te maken. Dat geldt zeker ook voor andere voornemens van het kabinet zoals het in 2008 openstellen van de griepprik voor iedereen vanaf 60 jaar (nu nog 65 jaar) en het inrichten van centra voor Jeugd en Gezin.

Krachtwijken
Mensen met een laag inkomen, lage opleiding en wonend in een achterstandswijk zijn vaker ziek, leven korter en ervaren minder kwaliteit van leven dan hoog opgeleide en goed verdienende Nederlanders. Het kabinet wil meer aandacht voor de gezondheid van burgers en dit moet in het beleid van alle ministeries een rol spelen. In de krachtwijken zal er veel aandacht zijn voor gezondheid en voor die bewoners zal de kans op een betere gezondheid waarschijnlijk toenemen. Maar ook andere wijken, dorpen en steden verdienen een gezondere toekomst. Daar wil de sector tevens een rol bij vervullen.

Debat
Het kabinet erkent het belang van de interdepartementale aanpak en gaat werken aan verbetering van de bestuurlijke omgeving. Aansluiting van de preventieve op de curatieve zorg wordt proactief ter hand genomen. Het kabinetsbeleid kan nog sterker, zoals de Gezondheidsraad recent al aangaf. Oog voor kwaliteit, effectiviteit en innovatie in de uitvoering van projecten en andere verbeterpunten zullen in gesprekken met bewindslieden aan de orde komen. Over deze en andere aspecten van het kabinetsbeleid organiseert de sector vanmiddag een openbaar debat.