KNMG

klinische avond met urologische voordrachten

Datum 27-09-2007 t/m 27-09-2007
Geaccrediteerd? Geaccrediteerd voor huisartsen
Locatie Auditorium Diaconessenhuis, Leiden

KNMG District V Alphen-Gouda-Leiden en de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen (WDH) organiseren op 27 september a.s. een klinische avond met urologische voordrachten uit drie regionale ziekenhuizen.

Na een geslaagde chirurgische klinische avond in het LUMC in februari zijn we aan de slag gegaan voor een vervolg hierop. Er zijn weer drie sprekers bereid gevonden om elk een interessant onderwerp te bespreken. Op deze avond kunt u het laatste nieuws horen over urologische onderwerpen en daarover discussiëren. Maar de ervaring leert dat dit ook een prima gelegenheid is voor huisartsen, specialisten en andere artsen om elkaar weer eens te ontmoeten (ook al krijgt u geen nascholingspunten als u geen huisarts bent).

Voordrachten zijn van sprekers uit de onderstaande drie regionale ziekenhuizen:
- Diaconessenhuis;

- Rijnland Ziekenhuis;

- Leids Universitair Medisch Centrum.

PROGRAMMA:

19.30 uur: ontvangst, koffie

20.00 uur:
Spreker: H.J. (Erik) Arendsen, Uroloog Diaconessenhuis Leiden Onderwerp: "HET NATTE KIND; ENURESIS VERSUS INCONTINENTIE". Toelichting: Het doel van de voordracht is om bij kinderen het onderscheid te kunnen maken tussen enuresis nocturna, urine incontinentie, dysfunctional voiding en de instabiele blaas. Wat is het belang van de anamnese, welk aanvullend onderzoek is wel of niet noodzakelijk? Wat is een behandelplan, welke behandelmethodes zijn er en welke medicatie dient wel en niet gebruikt te worden? Spelen er psychosociale factoren een rol en wie zijn, buiten de specialist, hulpverlener? Aansluitend discussie.

20.40 uur:
Spreker: P. (Peter) Vegt, uroloog Rijnland Ziekenhuis Onderwerp: "Seks en Urologie".
Toelichting: Seksuele problemen komen veel voor. Weinig patiënten durven de stap te maken om hiervoor een dokter te bezoeken. Anno 2007 zit seks nog steeds in de taboesfeer. Het is de taak van de dokter om het bespreken van seksuele problemen met hun patiënten uit de taboesfeer te halen. De uroloog kan hierbij een belangrijke rol spelen. Er zal een overzicht gegeven worden van de fysiologie, de pathofysiologie, libidoverlies, ejaculatio praecox en erectiestoornissen. Ook zullen de behandelmogelijkheden van seksuele stoornissen besproken worden. Aansluitend discussie.

21.20 uur:
Spreker: R.F.M. (Rob) Bevers, uroloog LUMC
Onderwerp: "Curatieve behandeling van prostaatkanker". Toelichting: Wat zijn de indicaties voor brachytherapie en laparoscopische radicale prostatectomie en wat zijn de contra-indicaties en bijwerkingen? Wat is het verschil met open prostatectomie of met de robot? Aansluitend discussie.

22.00 uur: Borrel met "luxe hapjes"

Aanmelden
Dit kan tot uiterlijk 20 september a.s. via e-mail: DeelnemenKlinischeAvond@KNMGdistrictV.nl.

Accreditatie
Voor huisartsen: 2 uur

N.B. Huisartsen: Ter wille van het toekennen van accreditatiepunten gelieve uw BIG registratienummer op te geven bij uw aanmelding.

Locatie
Auditorium van het Diaconessenhuis
Houtlaan 55
2334 CK Leiden
Tel. 071 5178178

Informatie
Mevrouw L. van den Berg, commissaris Klinische Avonden E-mail: lma.vdberg@KNMGdistrictV.nl Website: http://www.KNMGdistrictV.nl/