Ingezonden persbericht


Amsterdam, 6 september 2007

Item AT5 Nieuws

Theaterprogrammering

Samenwerking met Amsterdam Topstad en Amsterdam Partners

Amsterdam Underground Festival - Wat leeft er onder ons?

Het Amsterdam Underground Festival is een vierdaagse zoektocht onder Amsterdam. Vier ondergrondse locaties openen voor het eerst èn eenmalig hun deuren en dienen als inspiratie en decor voor film- en theatermakers, schrijvers, kunstenaars en muzikanten.

AT5 Nieuws

AT5 besteedt in het AT5 Nieuws aandacht aan het Amsterdam Underground Festival. Naast beelden van de eerste repetities in het Caisson zijn er interviews met Christiaan Mooij, en theatermaker Dirk Coppens, artistiek leider van het festival. Uitzending: donderdag 6 september 18:25 uur, daarna ieder uur herhaald.

Theater programmering

De unieke ondergrondse locaties van het Amsterdam Underground Festival zijn een ideale setting voor inventieve theaterproducties. Het festival van 2007 brengt 'Zonder Titel, part 2' van Christiaan Mooij en maar liefst twee producties van De Veenfabriek - 'Palindrome' en 'Sing Song'.

Christiaan Mooij - Zonder Titel, Part 2

Gevangen in een reeks ogenblikken dolen twee mensen door een wereld van water en beton. Ze komen elkaar telkens opnieuw tegen en weten zich geen raad met deze reeks van herhalende ontmoetingen. Alsof heden, verleden en toekomst door elkaar lopen lijkt elke ontmoeting steeds opnieuw zijn eigen geschiedenis en afloop te hebben. Onmachtig met de situatie nemen de twee hun toevlucht tot de literatuur, hopende dat de tijd het zal leren en hen een uitkomst biedt. De wetten van de fictie zorgen in dit repeterende geheel voor kleine veranderingen, maar komen de twee ook toe aan het echte leven? Het besef dat het niet de tijd is, maar dat het de dingen zijn die voorbij gaan.

Op het eerste Amsterdam Underground Festival in 2006 bracht regisseur Christiaan Mooij 'Zonder Titel', een 3-D hoorspel in het mechaniek van de Kortjewantsbrug. Dit jaar keert hij terug met 'Zonder Titel, Part 2', een theatrale installatie, geïnspireerd door scènes uit de toneelliteratuur over de ondoorgrondelijke wereld van de gemiste kansen en de nieuwe mogelijkheden. De locatie is ditmaal Caisson 1, het hart van de Noord-Zuidlijn. Een gids neemt je mee via de steigertrappen, stap voor stap, naar de bodem van de stad. Tijdens een afdaling waarin je zakt van aardlaag naar aardlaag wordt je begeleid door een stem. Je doorkruist de geschiedenis van de zand en aarde en met elke stap ga je terug in de tijd. Zo kom je langzaam in een betonnen wereld waar verleden, heden en toekomst door elkaar lopen, waar mythe en werkelijkheid inwisselbaar zijn. De plek waar vroeger een haventje was, waar nu een grote betonen bak ligt waarin de grondboren komen die de tunnels graven waar straks de metro door raast. Op dit knooppunt van verleden, heden en toekomst zal vier dagen een installatie te zien zijn waar beeld, geluid en acteurs een theatrale wereld maken.

De Veenfabriek

De locatie Brugkelder 485 sprak meteen tot de verbeelding van De Veenfabriek. Hier kunnen ze los gaan met een volwaardig programma. De Veenfabriek zet dan ook haar volledige artistieke kern in met Touki Delphine en het nieuwe enemble Sing Song, en werkt verder met gasten als actrice Loes Haverkort, beeldend kunstenaar Ivo Spreij en een Chinese Zheng-speler.

Palindrome, muziektheater van Touki Delphine

Paling is een bijzondere vis. Als transparante glasalen drijven ze mee met de wereldstromen en spreiden zo uit over de hele wereld. Wanneer ze na jaren vertoeven in zoet of brak water geslachtsrijp zijn, beginnen palingen aan de terugtocht naar de paaiplaatsen in de Sargassozee om daar zich voort te planten en te sterven. Palindrome vertelt op mythische wijze deze opmerkelijke levensloop van de paling.

Ensemble Sing Song

Sing Song, het kersverse musique concrète ensemble van de Veenfabriek, brengt actuele, korte, stedelijke impressies van nu. Sing Song bestaat uit Rik "floor filler" Elstgeest, Bo "melancholic middle" Koek, Paul "shrieking magnet" Koek, Ton "air rescue" Van der Meer, Joep "rollin' riser" Van der Geest en John "mechanical triangle" Van Oostrum. Voor de gelegenheid extra aangedreven door Tjeerd "low & fast" Oostendorp.

Samenwerking met Amsterdam Topstad en Amsterdam Partners De gemeente Amsterdam ondersteunt het Amsterdam Underground Festival vanuit het programma Amsterdam Topstad, dat bedoeld is om de internationale concurrentiepositie van Amsterdam te verbeteren. In 2007 trekt de gemeente ruim twee miljoen euro uit voor de ondersteuning van zeven grote evenementen. Deze evenementen dragen bij aan de versterking van de internationale profilering van Amsterdam als creatieve, innovatieve handelsstad. Bovendien geven ze een directe economische impuls door het aantrekken van buitenlandse bezoekers. Naast het Amsterdam Underground Festival zijn dit het Holland Festival, Dream Amsterdam, de Cross Media Week, Creative Fashion City Amsterdam, de September Design Maand en het India Festival.

Amsterdam Partners heeft samen met Bureau Pindakaas een gezamenlijke internationale marketingcampagne ontwikkeld om september als maand van creativiteit te claimen. De slogan is 'Global Warning: once you get touched by Amsterdam creativity, there's no way back!' De Global Warning campagne wordt zowel nationaal als internationaal gecommuniceerd.

()

Amsterdam Underground Festival
27 september t/m 30 september 2007
Caisson1, Brugkelder 485, Oog van het IJ, Onder het IJ.

Caisson 1: Damrak t/o 1-5, 1012 LG Amsterdam
Brugkelder 485: Oosterdokskade, 1011 AC Amsterdam Oog van het IJ: Oosterdokskade, 1011 AC Amsterdam
Onder het IJ: Dijksgracht 1, 1090 HB Amsterdam

www.watleefteronderons.nl www.amsterdamundergroundfestival.nl
www.myspace.com/amsterdamundergroundfest

Dit project is mede tot stand gekomen met de Gemeente Amsterdam

Noot voor redactie,