Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

17 september 2007

Bert Haanstra trein opent Bert Haanstra Festival

Syntus eert Goorse filmmaker met 'eigen' trein

Donderdag 27 september a.s. wordt op het OV-station in Goor de 'Bert Haanstra-trein' onthuld. Tevens zal de trein op spectaculaire wijze het Bert Haanstra Festival openen. Dit gebeurt onder begeleiding van muziekkorps de Fanfare uit Markelo en in het bijzijn van Haanstra's zoons, Rimko en Jurre.

Openbaar Vervoerbedrijf Syntus heeft onherroepelijk haar naam verbonden aan de Achterhoek. Sinds 2004 is Syntus er ook in geslaagd haar naam te verbinden aan de streek West-Twente en rijdt Syntus met treinen en bussen in deze streek. De light-railtreinen (LINT 41) van Syntus zijn vernoemd naar bekende Nederlanders uit de streek waar Syntus actief is. Toen Syntus enige tijd geleden aan de mensen in Twente vroeg naar wie een treinstel vernoemd moest worden, koos de overgrote meerderheid naast Hennie Kuiper en Willem Wilmink voor Bert Haanstra. Een keus die Syntus van harte vorm geeft. Samen met Kunst en Cultuur Overijssel en theater de Reggehof is er een aantrekkelijk programma ontstaan ter ere van de in Goor opgegroeide filmmaker.

Na het binnenrijden van de trein om 19.06 en de officiële opening van zowel de trein als het festival wordt het publiek uitgenodigd zich onder begeleiding van de fanfare naar het plein voor theater de Reggehof te begeven voor de wereldpremière van Vers Glas. Cabaretier en muzikant André Manuel heeft nieuwe muziek gecomponeerd bij Haanstra's film Glas en zal deze live uitvoeren. Vervolgens wordt de film 'Fanfare' getoond. Deze film staat nog altijd in de top tien van best bekeken Nederlandse films aller tijden. Dit programma is voor iedereen gratis toegankelijk. Bij slecht weer zal het programma voor genodigden binnen plaatsvinden in de Reggehof. Tevens zal er een alternatief geboden worden voor belangstellenden op een nader te bepalen tijdstip.

Tot en met 31 oktober zullen in bijna alle Overijsselse filmhuizen, en op het Nederlands Filmfestival films van Bert Haanstra vertoond worden. Daarna volgt een landelijke tournee. Daarnaast is er een uitgebreid programma met filmvertoningen, filmeducatie en live-muziek. Het volledige programma en actuele informatie is te vinden op de festivalwebsite www.berthaanstrafestival.nl.

Syntus B.V.
Openbaar vervoerbedrijf Syntus B.V. is opgericht op 28 mei 1999 en exploiteert zowel treinen als bussen in een geïntegreerd multimodaal vervoerconcept. Syntus exploiteert de spoorlijnen Arnhem-Winterswijk, Zutphen-Winterswijk en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal en de op deze spoorlijnen aansluitende buslijnen. Tevens exploiteert Syntus sinds 1 april 2005 de spoorlijn Tiel-Arnhem v.v. Syntus rijdt met nieuwe Light-trains en moderne lagevloerbussen. Treinen en bussen rijden niet parallel aan elkaar, maar sluiten op elkaar aan. Eén vervoerbewijs is geldig in zowel trein als bus. Een groot gedeelte van het personeel is multimodaal inzetbaar en functioneert gecombineerd als treinmachinist, buschauffeur en service- & controlemedewerker. Syntus heeft op dit moment in de Achterhoek en Twente 430 personeelsleden in dienst.



Ingezonden persbericht