Gemeente Amersfoort
Persbericht

Raadsgriffie

nummer: 2007/203

datum: 25 september 2007

Gemeenteraad in gesprek over machtsverhoudingen
Korte interviews op straat voor lange termijn visie

Donderdag geen onbekende enquêteurs in de binnenstad. De Amersfoortse gemeenteraad neemt het heft in handen en gaat zelf het gesprek aan met passanten. Doel van deze gesprekken: met bewoners van de stad vooruitdenken over macht. Want wie is in 2030 eigenlijk verantwoordelijk voor het groen in de wijk, de scholen, subsidies en handhaving? Of prikkelen vragen over de toekomst van een transparante overheid, stemwijzers en participatie de winkelende inwoners meer? Individualisering, Big Brother en verzorgingsstaat: wie er iets van vindt, kan donderdag van zich laten horen.

De eerste bouwsteen
De visie GA2030 is een optelsom. Door de visie op te bouwen uit de tien belangrijkste items van een dagindeling ontstaat een toekomstbeeld waaraan een ieder zich kan spiegelen. Het thema wonen leverde vorige week de eerste sfeerbeelden voor het leven in Amersfoort in 2030 op. De gemeenteraad bezocht hiervoor gezinnen in verschillende wijken en ging in gesprek met inwoners en experts.

Ons kent ons
Mensen wonen in 2030 graag onder 'gelijkgezinden' zonder dat het te monotoon wordt. Dat pleit voor kleine, microwoongemeenschappen met mensen die iets met elkaar gemeen hebben. Het streven naar een 'evenwichtige' wijkopbouw lijkt in ieder geval op kleine schaal (buurtniveau) niet wenselijk (volgens de bewoners) en niet goed (volgens de experts). De verdergaande individualisering lijkt de behoefte aan contact in de woonomgeving te versterken. Heel praktisch opgelost en het liefst rondom een concrete plek. Een boom in de straat waar bewoners elkaar ontmoeten. Of een bibliotheek onderin het appartementencomplex met een haardvuur en een wijntje. In huis mag het bol staan van de snufjes want Amersfoorters veranderen daarin graag en gemakkelijk mee. Dat vragen zij overigens ook van het huis zelf. Flexibel en duurzaam bouwen is het credo.

Macht is een ander verhaal!
Deze week is het dus de beurt aan het thema macht. Dit thema wordt ook met zowel inwoners als experts verkend. Naast de straatinterviews is er een casusgesprek over macht in de zorg. De omvorming van het zorgstelsel waarbij de macht verschuift van de overheid naar de zorgverzekeraars staat in de schijnwerper. Wat is de rol van de gemeente hierin en welke rol/positie ziet zij voor de burger? De casus leidt tot inzicht in de onderliggende systemen in de zorg. Wie trekt aan welke touwtjes en hoe verandert de rol en positie van spelers onder invloed van veranderende omstandigheden. Wat zijn de besturingsmechanismen? Wat is de invloed van de gemeente op de lokale zorgomgeving? Raadsleden voeren samen met vertegenwoordigers van zorg en bestuur het woord.

Meedoen met GA2030?
Via de gemeentelijke pagina Stadsberichten kunnen inwoners het project volgen en ook op de site www.ga2030.nl staan altijd de recente data plus de volledige verslagen van de verschillende thema's en gehouden bijeenkomsten. Belangstellenden zijn op themadagen altijd welkom om binnen te lopen van 17.00 tot 19.00 uur in het hoofdkwartier van GA2030, Stadsring 170.

Uitnodiging
Wij nodigen de pers van harte uit het traject van de visie GA2030 mee te maken. Aanstaande donderdag bent u vanaf 16.00 uur welkom bij de straatinterviews op de hoek Korte Gracht/Langestraat. Om 17.00 uur start het casusgesprek in het hoofdkantoor, Stadsring 170.

Informatie: Aline Verhoef-Franken, communicatie-adviseur raadsgriffie, telefoon 033 469 43 54/ 06 15290943 of e-mail ag.verhoef-franken@amersfoort.nl.

Op de website www.ga2030.nl is inmiddels het gedeelte voor de pers gereed. Hier vindt u onder andere illustratiemateriaal.

---- --