Nederlandse Spoorwegen

Utrecht, 26 september 2007

NS Bioscooptrein naar première Filmfestival

Cast van 'Nadine' per trein van Amsterdam naar Filmfestivalpremière in Utrecht

Produceer je eigen speelfilm op Utrecht Centraal met Filmfab

NS haalt op zaterdag 29 september met de Herfstbioscooptrein de cast van de nieuwe Nederlandse speelfilm `Nadine' van Erik de Bruyn op in Amsterdam Centraal om ze naar de première in Utrecht te brengen. De NS Herfstbioscooptrein is een speciaal als bioscoop ingerichte trein, die ter gelegenheid van het 27e Nederlands Film Festival tot 6 oktober door Nederland rijdt. Treinreizigers met een Herfsttoer kunnen tot 25 november in het weekend onbeperkt meereizen.

Daarnaast beleeft de interactieve productiegame Filmfab op donderdagmiddag 27 september zijn première op station Utrecht Centraal. Dan kunnen filmliefhebbers tot 6 oktober hun eigen speelfilm produceren in de interactieve Filmfab productiegame. Onder anderen zullen de bekende filmproducent Burny Bos en acteur Edwin de Vries Filmfab inwijden.

De NS Herfstbioscoop rijdt tussen Den Haag en Enschede, Eindhoven en Schiphol, Rotterdam en Leeuwarden en Utrecht en Rotterdam. Op weg naar hun bestemming kunnen reizigers ontspannen genieten van Nederlandse speelfilms, korte films en treinfilms. De programmering wordt verzorgd door het Nederlands Film Festival. Op het programma staan onder meer Zwartboek, Abeltje, Ja Zuster, Nee Zuster en Van God Los. Op www.ns.nl is te zien waar de Bioscooptrein rijdt en welke films er allemaal gedraaid worden. Onder meer hoofdrolspelers Halina Reijn en Sanneke Bos van de nieuwe Nederlandse speelfilm `Nadine' reizen zaterdagavond mee van Amsterdam Centraal naar de première in Utrecht

Op donderdag 27 september wordt om 15.00 uur in de centrale hal van Utrecht Centraal de interactieve productiegame Filmfab feestelijk geopend. Door het spelen van de productiegame Filmfab produceren de spelers een nieuwe Nederlandse speelfilm. In de rol van producent bepalen de spelers wat de crewleden doen. Tijdens de officiële opening gaan scenarist/acteur/producent Edwin de Vries, scenarist/acteur/producent Jean van de Velde en scenarist/producent/gast van het jaar Burny Bos het gevecht aan tegen elkaar en tegen de klok. Wie wil weten of hij/zij het in zich heeft om films te produceren, kan zich melden in de centrale hal op Utrecht Centraal. Van 26 september t/m 6 oktober, dagelijks van 07:00 tot 00:00 uur.

Noot aan de redactie
Wie aanwezig wil zijn bij de premièrerit met de bioscooptrein of bij de opening van Filmfab kan zich melden op persvoorlichting@ns.nl of op telefoonnummer 030-2357070

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358

Datum
Pagina 2/2

NS
NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen treinreizigers hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De trein is een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2- uitstoot, terwijl de gemiddelde kilometerprijs lager is dan de variabele autokosten. Op de 375 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn.

NS Reizigers zorgt voor het rijden van de treinen en de informatie en service aan de reizigers op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken worden om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Internationaal verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese steden. De hogesnelheidstreinen Thalys en ICE en de Internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. NedRailways benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren.

NS deelt het spoorwegnet ­ het drukstbereden van Europa ­ met bijna 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding en het beheer en onderhoud van het spoorwegnet.


---- --