Gemeente Capelle a/d IJssel
|                                                                              |

Persbericht
datum:
27 september 200712 juli 2007

nummer:
08265
|                                                                              |

Project Mediacoach officieel van start

Dromen? De gemeente laat ze op 27 september uitkomen

Bibliothecaris als 'vakleerkracht' in de basisschool

Ambtenaren pakken op de 27e 37 uitdagingen aan

Op donderdag 27 september gaat de gemeente Capelle aan den IJssel De Uitdaging aan. Onder aanvoering van Gerrit Kruijt, gemeentesecretaris, en Loek Huizinga, initiatiefnemer en hoofd Beheer, gaan alle medewerkers van de gemeente op die dag letterlijk met ideeën, dromen en wensen van Capellenaren aan de slag. Voorafgaand daaraan houdt de gemeente op dinsdag 17 juli van 20.00 tot 22.00 uur een startbijeenkomst. De inzenders van de 27 geselecteerde uitdagingen worden dan bedankt voor hun inzending. Ook krijgen zij uitleg over hoe De Uitdaging aangepakt wordt.

De Uitdaging
Op 27 september laten de ambtenaren aan de Capellenaar zien dat zij - behalve hard werken in het gemeentehuis - ook in één dag meerdere grote klussen in de buitenruimte kunnen aanpakken. Ambtenaren steken die dag niet alleen de handen uit de mouwen, ze gaan samen met de indieners van de uitdagingen aan de slag in de buitenruimte. Het zijn niet alleen de specialisten die de straat op gaan. Onder leiding van medewerkers van de afdeling Uitvoering gaan juristen, casemanagers, directieleden, baliemedewerkers, beleidsmakers en andere kantoormedewerkers werkzaamheden uitvoeren.

110 inzendingen
Bewoners konden zelf aangeven wat zij graag willen laten opknappen of verbeteren in de buitenruimte. Na diverse oproepen in de lokale media, ontving de gemeente maar liefst 110 uitdagingen. Bewoners, Verenigingen van eigenaren, WOP's, vertegenwoordigers van verzorgingshuizen, bedrijven; Capelle-breed werd de handschoen opgepakt. Voorbeelden van uitdagingen zijn het opknappen van speelplaatsen en binnenplaatsen van zorginstellingen en het schilderen van bruggen en lantaarnpalen. Ook worden verkeersremmende maatregelen geplaatst, een vissteiger aangelegd en een skatepark verder ingericht.

Hiervan worden er momenteel 27 uitgewerkt. Inzenders die niet geselecteerd zijn ontvingen daarover een brief. Als dank voor het meedenken en het indienen van een idee ontvingen ze een VVV-bon. Een deel van de afgewezen uitdagingen wordt binnen de uitvoering van de reguliere werkzaamheden opgepakt.
Op maandag 1 oktober geeft wethouder Aart-Jan Moerkerke om 09.50 uur in de bibliotheek aan het Stadsplein 39 in Capelle aan den IJssel het officiële startsein voor het project Mediacoach. De wethouder wordt hierbij geassisteerd door kinderen van de bovenbouw van Montessorischool Capelle.

Met het samenwerkingsproject Mediacoach willen de drie partners - Brede School Netwerk (BSN), Montessorischool Capelle en Bibliotheek aan den IJssel - bereiken dat onder schoolkinderen de belangstelling voor de bibliotheek en het lezen wordt vergroot. Ook media-educatie onder deze kinderen is een belangrijke peiler van het project. De activiteiten van het project beperken zich niet alleen tot de schooluren; voor de buitenschoolse uren is er een programma met kinderleesclub de Bieb-bende en er is het aanspreekpunt Skoolzone voor werkstukken en spreekbeurten. Op de ochtend van de officiële opening geven school en bibliotheek tussen 09.00 en 10.15 uur een impressie van de activiteiten en mogelijkheden binnen het project Mediacoach.

Vossen en ballonnen

De officiële openingshandeling op deze dag is niet de enige activiteit. Voor de leerlingen van Montessorischool Capelle is er gedurende deze hele dag van alles georganiseerd, variërend van een vossenjacht en ballonnenactie tot zelfgemaakte filmpjes van leerlingen over boeken.

Meerwaarde

Het project Mediacoach is één van tien voorbeeldprojecten rond Bibliotheekvernieuwing en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland. Het project moet bewijzen dat structurele ondersteuning vanuit de bibliotheek en intensieve samenwerking duidelijke meerwaarde biedt aan basisscholen. De inzet is ook om Mediacoach na twee jaar voort te zetten en andere (brede) scholen en bibliotheken te stimuleren om een vergelijkbare samenwerking aan te gaan.