Kamer van Koophandel Friesland
Persbericht

KvK Friesland brengt onderwijs in contact met ondernemers

Leeuwarden, 27 september 2007 In de Nationale Onderwijsweek, de eerste week van oktober, biedt de Kamer van Koophandel Friesland studenten en docenten uit het Hoger Beroepsonderwijs een unieke gelegenheid contact te hebben met ondernemers. Doel hiervan is de onderlinge contacten te intensiveren en ondernemers te stimuleren nog meer gebruik te maken van de kennis van hogescholen.

Uit onderzoek blijkt dat er al intensieve contacten zijn tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven, maar dat deze contacten zich hoofdzakelijk richten op stages en afstudeeropdrachten. Voor innovatie, productontwikkeling en organisatievraagstukken weten ondernemers de kennisinstellingen minder gemakkelijk te vinden. Met het huidige initiatief, dat ondersteund wordt door VNO-NCW Noord, MKB-Noord en Leeuwarden Studiestad, geeft de Kamer van Koophandel een extra impuls aan deze 'match' in het kader van kenniscirculatie.

Maak kennis'
Om een voorsprong in het Noorden te organiseren op het terrein van bevordering van innovatie heeft de Kamer van Koophandel Friesland het project Maak Kennis' opgezet. In Fryslân gaan ruim 400 studenten en meer dan 100 docenten van de drie HBO-instellingen, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Christelijke Hogeschool Nederland en Hogeschool Van Hall Larenstein op bedrijfsbezoek. Ruim 80 ondernemers stellen hun bedrijf hiervoor open. De studenten hebben aansluitend van 2 tot en met 31 oktober de gelegenheid een bedrijfsbezoek af te leggen.

Innovatieontwikkeling: de prijsvraag
Aan Maak Kennis' is een prijsvraag verbonden. Alle studenten en docenten die in Fryslân op bedrijfsbezoek gaan worden uitgedaagd met de ondernemers een innovatief en creatief idee te bedenken, hoe beide partijen kunnen bijdragen aan kennisontwikkeling, toepassing en onderlinge samenwerking. Per hogeschool worden de drie beste ideeën beloond met forse geldprijzen, die deels door de ABN-Amro bank zijn gesponsord: 1e prijs ¤ 1.500,--, 2e prijs ¤ 600,-- en 3n 3e prijs ¤ 400,--.

Aftrap door Minister Plasterk
Het project wordt ondersteund door de Minister van OC&W. Minister Plasterk verzorgt op 2 oktober a.s. door middel van een videoboodschap de aftrap van Maak Kennis' op de drie Friese hogescholen in het bijzijn van studenten en docenten. Bij Van Hall Larenstein en de NHL vindt de aftrap 's ochtends plaats en bij de CHN 's middags.

Bezoek leden CVB's aan Friese Onderneming van het Jaar
Niet alleen de studenten en docenten gaan in Fryslân op bedrijfsbezoek. De leden van de Colleges van Bestuur van de drie Friese hogescholen geven het goede voorbeeld. Zij bezoeken Vitalis in Drachten, de winnaar van de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar 2006. Dit bezoek vindt plaats op dinsdag 2 oktober a.s. van 10 uur tot 12 uur. Naast een rondleiding staat een discussie op het programma over de aansluiting tussen bedrijfsleven en onderwijs. Vanuit het onderwijs zijn aanwezig: de heren Robert Veenstra en Klaas-Wybo van der Hoek namens de Christelijke Hogeschool Nederland, mevrouw Diane Keizer-Mastbroek namens de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en mevrouw Erica Schaper namens Hogeschool Van Hall Larenstein. Vanuit het bedrijfsleven schuiven aan: de heer Anne Jan Zwart namens Ecostyle BV, de heer T. Westendorp namens Neopost Technologies, de heer Kees Emmelkamp namens ABN AMRO Bank, de heer Gosse Kooi namens Vitalis Nederland BV en de heer Evert Wind namens de Kamer van Koophandel Friesland.

Einde persbericht

In de bijlage vindt u het volledige programma.
Meer informatie over dit persbericht is verkrijgbaar bij Piet Boomsma, tel. 058-2954289, 06-20542960 of kijk op www.kvk.nl/maakkennis2

See attached file: Programma Maak Kennis'.doc